Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Наприкінці листопада минулого року почало свою роботу Державне бюро розслідувань.

Новий орган правопорядку буде розслідувати злочини, які раніше були в компетенції слідчих прокуратури. Переважно це злочини, вчинені працівниками ж органів правопорядку (поліцейськими, податківцями, митниками, прикордонниками, співробітниками СБУ), прокурорами та  суддями.

Тобто йдеться про злочини, які пов’язані з їхньою службою. Це незаконні затримання, стеження, прослуховування, катування та інші перевищення чи зловживання службовим становищем. Проте ДБР має розслідувати й усі інші злочини, які вчиняються працівниками органів правопорядку, прокурорами та суддями. Іншими словами, навіть хуліганство, вчинене суддею, або зґвалтування, вчинене прокурором, буде розслідуватися ДБР.

Виключення становить лише деякі корупційні злочини. Для прикладу, усі корупційні злочини суддів — це не сфера відповідальності ДБР, це компетенція НАБУ. Якщо корупційний злочин вчинено керівником підрозділу або вищим за нього керівником прокуратури області, тоді це так само компетенція НАБУ, а не ДБР.

Важливо відмітити, що ДБР не уповноважене розслідувати злочини посадовців органів місцевого самоврядування, комунальних або державних підприємств. Це компетенція або поліції, або вже згаданого НАБУ. Все залежить від грошового виміру злочину.

Крім того, ДБР буде розслідувати військові злочини. Однак не усі злочини, вчинені військовослужбовцями, але лише ті, які вчинені під час виконання або в разі невиконання військовослужбовцем своїх обов’язків.

Державне бюро розслідувань має нетипову мережу представництва в регіонах. До його структури входить лише 7 територіальних управлінь. Одне з територіальних управлінь розташоване і в Хмельницькому. Його компетенція розповсюджується також на Вінницьку, Житомирську, Рівненську та Чернівецька області.

За офіційними даними, станом на початок  цього року, слідчі територіального управління ДБР у Хмельницькому розслідують 410 кримінальних проваджень. Більше половини з яких стосуються військових злочинів – 270 проваджень, та правоохоронних органів – понад 130 проваджень

Для прикладу, днями слідчі ДБР затримали дільничного офіцера відділу поліції у Вінницькій області, який вимагав у місцевого мешканця 10 тис гривень за те, аби не передавати у слідство матеріали, які дозволили б притягнути чоловіка до кримінальної відповідальності за незаконний обіг наркотиків.

На Хмельниччині оперуповноважені Городоцького відділу поліції були затримані за те, що  вимагали неправомірну вигоду в сумі 2 тис доларів США від місцевого мешканця, обіцяючи йому уникнути кримінальної відповідальності за крадіжки.

 

Фото: Державне Бюро Розслідувань

Тепер затриманим, які спокусилися на дрібні гроші, загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Загалом на сьогодні в публічному просторі переважає інформація про роботу слідчих ДБР  в напрямку протидії хабарництву в силових структурах. Ще рано робити якісь остаточні висновки щодо ефективності ДБР. Втім, якщо після затримань та підозр хабарники отримають реальні вироки, це стане гарним початком для очищення правоохоронної системи від перевертнів в погонах.

Джерело. 

2ogoloshenya