Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

«Ми його приймемо як брата», - заявив 90-річний почесний патріарх ПЦУ.

 ÐœÐ¸Ñ‚рополит "УПЦ МП" Онуфрій / фото УНІАН

Митрополит "УПЦ МП" Онуфрій / фото УНІАН

Якщо очільник церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій погодиться увійти до Єдиної автокефальної церкви, патріарх Філарет поставиться до цього рішення позитивно.

«Ми його приймемо як брата», - заявив 90-річний почесний патріарх ПЦУ Філарет.

Також патріарх Філарет розвінчав міф про те, що нібито патріарх РПЦ Алексій розглядав можливість надати українській церкві повну незалежність, а його Грамота про самостійність на початку 90-х була лише першим кроком.

Ієрарх наголосив, що ніхто не хотів давати Україні ні автокефалію, ні самостійності, незалежності в управлінні. «Але на Помісному соборі, який обирав московського патріарха і на якому обрали не мене предстоятелем, а патріарха Алексія, я порушив питання, щоб права українського екзархату, Української православної церкви були розширені. Тому що Михайло Горбачов тоді порушував питання про розширення прав республік. Оскільки Україна як республіка отримувала широкі права то, відповідно, я хотів, щоб український екзархат мав більше прав. І тоді Собор виніс постанову, що УПЦ надається право самостійності і незалежності в управлінні, але в складі Московського патріархату», - розповів Філарет.

Він зазначив, що саме ту Грамоту привозив потім до Києва патріарх Алексій і в Софійському соборі після літургії вручив її Філарету. «Це ще за часів СРСР. А коли Союз розпався і Україна оголосила себе незалежною державою, тоді я на Соборі української церкви порушив питання про повну незалежність. І ми на Соборі 1-3 листопада 1991 року ухвалили таке рішення», - пригадав він.

Як зауважив патріарх Філарет, нинішній предстоятель церкви Московського патріархату в Україні митрополит Онуфрій також підписався під цим рішенням.

Джерело. 

2ogoloshenya