Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Спеціалізована антикорупційна прокуратура Генеральної прокуратури України ще у жовтні 2018 року закрила кримінальне провадження щодо колишнього керівника ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександра Шпака за ч.5 ст. 191 КК України (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) “за відсутністю в його діяннях складу кримінального правопорушення”.

Про це стало відомо з ухвали Хмельницького міськрайонного суду від 15 березня.

Шпак просив хмельницький суд скасувати арешт двох автомобілів його дружини MAZDA CX-5, 2013 року випуску і TOYOTA CAMRY, 2004 року випуску. Ці автівки були арештовані у травні 2018 року Печерський райсудом Києва.

Суд скасував арешт майна дружини Шпака, зіславшись на ч.4 ст.174КПК України і перерахував законні підстави (у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, не призначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові).

Як писав НГП, 24 квітня 2018 року Генпрокуратура повідомила підозру Олександру Шпаку за ч. 5 ст. 191 КК України та вручила клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За версією слідства, у 2013 році під час реалізації проекту будівництва важливої для забезпечення надійного електропостачання міста Хмельницький трансформаторної підстанції класу напруги 110/10 кВ «Прибузька», службовими особами ПАТ «Хмельницькобленерго» забезпечено перемогу у тендерній процедурі посередницькій комерційній структурі із Російської Федерації.

Окрім цього, юридична особа країни-агресора та її реквізити використані для завищення вартості обладнання, а фактичним виконавцем робіт протягом 2015-2016 років було ТОВ «Подільський енергоконсалтинг», яке задіювалося організаторами злочинної оборудки для привласнення коштів державного обленерго та виведення активів до тіньового сектору економіки.

В рамках досудового розслідування кримінального провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, проведено позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Хмельницькоблнерго», отримано висновки будівельно-технічної та судово-економічної експертиз, результатами яких підтверджено суму завданих збитків державній компанії у розмірі 23 млн грн та задокументовано причетність колишнього керівника до вчинення кримінального правопорушення.

Як відомо, санкція ч. 5 ст. 191 КК України передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Джерело. 

2ogoloshenya