Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Пам’ять 40 мучеників відноситься до найшанованіших свят. У день їх пам’яті полегшується строгість Великого посту.

 

 

Щорічно 22 березня християни відзначать свято 40 святих. У цей день шанується пам’ять сорока Севастійських мучеників.

Свято має кілька назв: Сорока мучеників, Сорок святих, у народі – сороки. Пам’ять вшановується у православній і католицькій церкві, а також у давньосхідних та низці протестантських церквах.

 

Сорок Севастійських мучеників – 40 воїнів римського ХІІ легіону, котрі загинули у 320 році біля міста Севастія (нині – турецьке місто Сівас) за відмову зректись християнської віри.

 

Воїни були родом з Каппадокії (нині – територія Туреччини) у складі римського війська, що стояло у місті Севастії. Воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам.

 

Після відмови римські воїни увечері роздягнули воїнів і поставили у вкрите кригою озеро. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя. Один з воїнів не витримав страждань і вийшов з озера, але на порозі лазні упав замертво. Один з наглядачів, уражений мужністю воїнів, зі словами “І я – християнин!” зайшов у озеро. Їх знову стало сорок. За переказами, римські воїни, бачачи, що мученики не замерзають, перебили їм гомілки та спалили. Обвуглені кістки мучеників були кинуті у воду, щоб християн не зібрали.

 

Згідно з житієм, по трьох днях мученики з’явилися уві сні блаженному Петру, єпископу Севастійському, та повели його поховати їхні останки. Єпископ з декількома кліриками вночі зібрав їхні останки та з честю поховав.

Імена 40 святих: Киріон, Кандид, Домній, Ісихій, Іраклій, Смарагд, Евноїк, Валент, Вівіан, Клавдій, Пріск, Теодул, Євтихій, Іван, Ксантій, Іліан, Сисиній, Огій, Аетій, Флавій, Акакій, Екдикій, Лисімах, Александр, Ілій, Горгоній, Теофіл, Доміціан, Гай, Леонтій, Афанасій, Кирило, Сакердон, Миколай, Валерій, Філиктимон, Северіан, Кудіон, Мелітон, Аглай.

 

Пам’ять 40 мучеників відноситься до найшанованіших свят. У день їх пам’яті полегшується строгість Великого посту і звершується Літургія передосвячених дарів.

 

Традиції на 40 святих

 

У цей день обов’язково йдуть до церкви і ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від негараздів, хвороб, б’ючи 40 поклонів. Господині обов’язково печуть 40 булочок у формі пташок. У різних регіонах України вони мають назви птахів – сороки, жайворонки, буслики.

 

У народі вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертаються пернаті – сорок різних порід. Часто пташечок нанизували на невеличкі різочки, лозинки чи очеретинки і так запікали. Їх розвішували на деревах у саду, дарували сусідам або ж роздавали дітям – щоб у господарстві свійська птиця здорова була.

 

Вважали, що цього дня сорока бере сорок різочок чи галузок і мостить собі з них гніздо. Казали: Нині сорока – іменинниця. Сорока, якщо не турбувати її та не руйнувати гнізда, виступає своєрідним оберегом дому, біля якого живе.

 

Етимологічно слово сорока пов’язане зі словом сорок, тобто народ вважає, що сорока охрещена на день сорока святих. На сороки прийнято запрошувати в будинок близьких людей: чим їх більше буде, тим краще.

 

У будинку повинно бути шумно і весело. Дівчина на сороки повинна розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – щоб дуже швидко прогнати зиму.

 

Розсівали по городу мак, сподіваючись на врожай у сорок разів більший за посіяне. Щоб підтримати ці надії, на Сорок святих варили горохову юшку, робили горохвяники, пекли пиріжки з горохом, готували вареники з маком.

 

Найбільш символічним був обряд – Топтати ряст. Вважалося, хто напровесні його потопче – убереже життя й здоров’я протягом року. Тому навіть літні й кволі виходили в поле і, притопчуючи зелені сходи, казали: Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати.

 

 

 

Що не можна робити у День сорока святих

 

- У цей день не можна працювати фізично, а також займатися прибиранням житла.

 

- Також не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, як і під час усього Великого посту. Не можна прати, шити або щось ремонтувати.

 

- У День сорока святих не можна позичати гроші. Окрім цього, не можна гніватися, злитися та лихословити.

 

Що можна робити в День сорока святих

 

Натомість, у День сорока святих обов’язково потрібно спекти булочки-жайворонки. У це свято також можна гадати та закликати весну.

 

Усі віруючі в цей день обов’язково повинні відвідати церкву та помолитися. Молодим людям у цей день слід гойдатися на гойдалках. Кажуть, що ця дія принесе щастя і урожайний рік.

 

Також у цей день прийнято будувати плани на майбутнє та мріяти.

 

Прикмети у День сорока святих

 

- Якщо 22 березня у День сорока святих стоїть гарна погода, значить, ще 40 днів можна не хвилюватися, що повернуться холоди.

 

- Холодна погода в День сорока святих означає, що наступні 40 днів весна може боротися із зимою, можливі різкі зміни погодних умов.

 

- Якщо ж таки 22 березня випав сніг, пасхальний тиждень буде дуже холодним.

 

- Якщо на Сорок святих опади і мало сонця – не буде весняної повені, влітку не очікується тривалих зливневих дощів, а осінь видасться сухою та погідною.

 

- Якщо птахи в’ють гнізда на сонячній стороні в День сорока святих, значить літо буде холодним і врожайним.

 

- Якщо 22 березня вам пощастить побачити шпака, значить, літо буде дуже теплим.

 

Джерело: УНИАН

2ogoloshenya