Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що поточний статут церкви, написаний Константинополем, його не задовольняє.

 

Про це Філарет заявив в інтерв’ю виданню Главком.

За словами Філарета, поточний статут його особисто не задовольняє, і тому на наступному Помісному соборі необхідно прийняти Статут Української православної церкви.

 

"Не Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату, бо ми зараз користуємось цим Статутом, грецьким Статутом. Нам як автокефальній церкві треба мати свій український Статут, який маємо затвердити на Помісному соборі. Тому ми чекаємо скликання Собору УПЦ, на якому треба прийняти Статут нашої церкви", - сказав Філарет.

 

На питання, чим він відрізнятиметься від так званої грецької редакції, якою зараз послуговується ПЦУ, Філарет відповів наступне:

 

"Найголовніше – змінити кількість постійних членів Синоду. Потрібно не три, як зараз, а більше, десь 12. Для інших залишиться можливість почергово бути тимчасовими членами Синоду. Постійними членами Синоду мають бути авторитетні архієреї з різних регіонів...щоб вся Україна була представлена в Синоді постійними членами, тобто так, як у нас було до цього часу в Київському патріархаті", - сказав почесний патріарх.

 

Філарет також не бачить передумов для конфлікту з Константинополем через можливу зміну статуту.

 

"Вони нам сказали так: поки приймайте цей Статут, який ми вам пропонуємо, а коли отримаєте Томос, ви автокефальна церква і ви приймайте такий Статут, який потрібний вам. Ми діємо законно, не проти Вселенського патріархату", - заявив Філарет.

 

Раніше екзарх Вселенського патріарха в Україні архієпископ Даниїл Памфілійський заявив, що мінімальні зміни в статут ПЦУ можуть бути зроблені самостійно.

 

Однак, якісь радикальні зміни - наприклад, щодо предстоятеля, глави Священного Синоду і т.д. - повинні бути узгоджені з Константинополем.

 

За словами архімандрита Кирила Говоруна, Константинополь залишає за собою право переглянути томос щодо автокефалії, якщо, наприклад, українські ієрархи внесуть зміни до статуту нової церкви.

 

"З самого початку було зазначено, що статут і томос – це один пакет документів. І якщо в цьому пакеті один документ змінюється, то відповідно може змінитись і інший документ", - зазначив він.

 

 

2ogoloshenya