Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Арбітраж у Гаазі підтвердив провину Росії у втраті НАК "Нафтогаз України" своїх активів у Криму. Про це сьогодні під час брифінгу заявив голова правління компанії Андрій Коболєв.

"Рішення позитивне. Нам вдалося довести, що юрисдикція цього трибуналу щодо захисту інвестицій поширюється на цей випадок. Також нам вдалося довести, що Росія як держава винна у втраті наших активів і повинна за це відповідати – виплатити НАК "Нафтогаз України" компенсацію", – підкреслив Коболєв.

За його словами, суму збитків у Криму та на шельфі Чорного моря оцінюють приблизно в $5 млрд.

Він зазначив, що конкретна сума збитків буде предметом наступного слухання справи. Планують, що справу будуть слухати у 2019-му – на початку 2020 року.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

"Чорноморнафтогаз" до березня 2014 року належав "Нафтогазу України", однак після анексії півострова Росією підприємство було націоналізовано. ГПУ розслідує кримінальне провадження за цим фактом. Дві бурові установки "Чорноморнафтогазу" – "Петро Годованець" та "Україна" – в Україні арештовано за рішенням Печерського районного суду Києва.

20 вересня 2017 року НАК "Нафтогаз України" і шість її дочірніх компаній подали в трибунал при постійній палаті Третейського суду в Гаазі позовну заяву про відшкодування збитків, завданих захопленням Російською Федерацією активів групи в Автономній Республіці Крим. У компанії оцінили збитки у зв'язку із захопленням Росією активів у Криму в $5 млрд.

Джерело. 

2ogoloshenya