Легальні документи для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях

Кам’янець-Подільський міський відділ державної виконавчої служби ГУ юстиції у Хмельницькій області інформує про легальні документи для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Що було раніше

  • Отримання українського свідоцтва про народження дитини або смерті особи для людей з тимчасово окупованих територій, попри їх бажання, було майже неможливим через тривалість процедури, її затратність та перепони, пов’язані із в’їздом/виїздом з тимчасово окупованої території.

Що є зараз

21 лютого почав діяти Закон №3171 "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України".

Документ передбачає спрощений порядок встановлення факту народження чи смерті, що сталися на тимчасово окупованій території.

Щоб отримати документи, необхідно здійснити лише кілька дій:

  1. Звернутися до будь-якого РАЦСу або центру безоплатної правової допомоги, де Вам нададуть консультацію та пояснять що і за чим робити. Тут також вручать пам’ятку і зразок заяви до суду.
  2. Заповнити заяву, додати всі наявні документи, що підтверджують факт народження чи смерті та подати цей пакет документів до суду.
  3. Суд невідкладно призначить розгляд справи і, пересвідчившись у правдивості відомостей, прийме рішення про встановлення факту та видасть його заявнику.
  4. З цим рішенням треба знову звернутися до РАЦСу і отримати відповідне свідоцтво.

Громадяни можуть звернутися до будь-якого суду по всій території України.

Закон зобов’язує суди невідкладно розглядати такого роду справи.

У більшості випадків ця процедура займає не більше 1-2 діб.

  • Закон передбачає можливість звернення з такими заявами близьких родичів.
  • При цьому, суди приймають до уваги дуже широке коло доказів.Доказами на підтвердження слів громадян у суді можуть бути фотографії, покази свідків та родичів, у тому числі письмові та будь-які документи.
  • Після проходження цієї процедури жителі тимчасово окупованих територій матимуть на руках легальні українські документи про народження та смерть.
  • Отримання легальних українських документів не потребує значних фінансових затрат від громадян. Єдине, що доведеться оплатити – судовий збір у розмірі 352,4 грн. ( з 01.12.2017 ).
  • Більше ніж 40 тис. мешканців тимчасово окупованих територій отримали документи за спрощеною процедурою.

При цьому зареєстровано на підставі рішень судів(за період з 21.02.2016 по 31.01.2019):

  • 32 851 факт народження

Найбільшу кількість державних реєстрацій народжень на підставі рішень судів проведено відділами державної реєстрації актів цивільного стану Донецької – 14671, Луганської – 6074, Херсонській – 4173, Запорізької – 1989, Харківської – 1031, Дніпропетровської – 868 областей та м. Києва – 1538.

  • 47 063 факти смерті

Найбільшу кількість державних реєстрацій смертей на підставі рішень судів проведено відділами державної реєстрації актів цивільного стану Донецької – 21586, Луганської – 10470, Харківської – 3124, Дніпропетровської – 1942, Запорізької – 1901 областей та м. Києва – 3081.

Начальник відділу О. ІЩУК

2ogoloshenya