Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

За словами матері, ні директор, ні завуч, ні шкільна медсестра не викликали швидку допомогу.

У київській школі 10-річна дитина розбила голову об батарею, але ні вчителі, ні шкільна медсестра не викликали їй швидку, поки не приїхала мати. Про це розповіли в ефірі "Сніданку 1+1".

Киянка Яна Синицька, як завжди відвезла дитину в школу, а за дві години їй зателефонувала класний керівник та повідомила, що її донька Маша на перерві розбила голову об батарею.

"Коли тобі кажуть, що твоя дитина розбила голову, і дуже сильно, я їхала і готувалася до найгіршого", - каже жінка.

Коли вона приїхала до школи, то дізналася, що її дитина у медпункті, а швидку ніхто не викликав. "Дорослі люди, педагоги, адміністрація школи не знаходить критичним травму голови у десятирічної дитини, яка лежить, вся у крові, але вони вважають, що це не критично. Медсестра каже, що швидку не викликають до приїзду батьків", - розповіла обурена мати.

Яна сама зателефонувала у швидку. Разом із дитиною поїхала до лікарні. Там Маші наклали шви. Лікарі також здивувалися, що допомогу викликала мама, а не школа.

"Співробітник клінічної лікарні мені казав, що це за маячня, вони що будуть чекати, поки дитина спливає кров'ю, поки не приїде мама?", - розповіла киянка.

У школі зазначили, що для надзвичайних ситуацій є певний алгоритм дій. Цього разу сталася плутанина, бо класний керівник зателефонувала спершу мамі, а не у швидку.

Результати шкільного розслідування повідомила директор школи Оксана Садовська.

"Є наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, які порушили цей алгоритм. А саме медичної сестри, яка мала повідомити одразу класному керівнику, що одразу треба викликати швидку допомогу. А також заступнику директора, тому що знаючи, що таке сталося вона могла продублювати виклик швидкої", - розповіла вона.

Своєю чергою, юристи кажуть, що у подібних ситуаціях найголовнішим є здоров’я дитини.

"Насамперед учитель, вихователь, завуч, той же директор, хто є поряд – повинні повідомити медсестру. Вона оцінює ситуацію. І вже в залежності від того яка травма потрібно звертатися до швидкої", - розповідає юрист ГО "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

За словами юриста, у законі взагалі немає формулювання, що швидку в школу потрібно викликати тільки за погодженням батьків.

Однак, подібні ситуації в українських школах не рідкість. Під дописом Яни на сторінці у соцмережі Facebook батьки діляться схожими історіями. Школярів лишають на уроках зі струсом мозку та зламаними кінцівками.

Яна написала заяву в поліцію, вона звинувачує школу у ненаданні дитині медичної допомоги. "Моя мета, щоб були покарані винуватці в цій ситуації. Таке спускати просто не можна", - каже вона.

А 10-річна Маша зараз відновлюється після травми. На дівчинку ще чекає МРТ, консультації нейрохірурга та окуліста.

Джерело. 

2ogoloshenya