Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Румуни хочуть, щоб їх визнали корінним населенням України на території, де вони проживають.

Голова румунської спільноти України Іван Попеску заявив, що організація вже направила звернення до Європейської комісії, румунського міністерств, послів і депутатів. В такому разі, мовні статті закону про освіту застосовуватимуть не як для нацменшин, а як для корінного населення, що повністю змінить ситуацію.

Ми запитали у історика й науковця Ярослава Грицака про перспективи розвитку цього питання.

"Концепція корінного населення є дуже умовною. Від якого століття шукати коріння. Від VI чи від XIX. Корінним населенням України можуть себе вважати тільки греки і скіфи. Якщо задуматися, навіть румуни на території Румунії не є корінним населенням. Такі заяви ведуть до дестабілізації ситуації в будь-якій країні.

Мова йде про підміну понять у політичних цілях. Концепція корінного населення може застосовуватися тільки для тих людей, для кого це єдина територія. Умовно кажучи, для українця - Україна, для кримських татар - Крим. Лише в цих випадках. Права, які мають національні меншини, можуть реалізовуватися згідно чинного законодавства країни, в якій проживають. В тій же Румунії, уряд навряд чи надасть українцям чи угорцям статус корінного населення", - пояснює Грицак.

Джерело. 

2ogoloshenya