Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

З травня платимо за комунальні послуги вчасно, а все коштовне намагаємося купити до липня.

Нагадує про основні нововведення, пов’язані з доходами і витратами українців, які заплановані в 2019 році.

Січень

Рахунки на електроенергію будуть розбиті на дві частини: абонплату і рахунок за спожиту електроенергію. В рамках реформи ринку електроенергії ліквідуються обленерго, замість них послуги споживачам надаватимуть компанії-постачальники електроенергії і компанії-оператори системи розподілу. Укладати нові договори спеціально не доведеться. Споживачі автоматично переводяться на нову систему після оплати першого в цьому році рахунку за електрику.

З 1 січня стартував перерахунок пенсій для військовослужбовців та пенсіонерів, яким виповнилося 65 років і які мають великий трудовий стаж: 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. За даними віце-прем’єра Павла Розенка, перерахунок торкнеться 2 млн пенсіонерів.

Стартує монетизація пільг і субсидій. Всім, хто вперше звертатиметься за субсидією чи оформлятиме документи на отримання пільг в управліннях соцзахисту населення, автоматично стануть учасниками програми монетизації пільг і субсидій. Гроші будуть надходити на спеціальний рахунок в “Ощадбанку”. Правда, забрати їх відразу з банку не вдасться. Це дозволять зробити тільки після закінчення опалювального сезону – те, що вдасться заощадити.

Мінімальна зарплата підвищилася з 3723 до 4173 грн.

Лютий

З 7 лютого вводиться в дію закон “Про валюту і валютні операції”. Українцям обіцяють значно спростити відкривати рахунків в іноземних банках, а також дозволено купувати страховку і отримувати зарплату у валюті, а також розраховуватися валютними картками в українських торговельних мережах.

Березень

На березень заплановано чергове підвищення пенсій, яке торкнеться 11 млн осіб. За словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, підвищення складе від 15 до 40%. “Найбільший перерахунок пенсій, який буде стосуватися майже 11 млн громадян, буде зроблений з 1 березня наступного року. Це буде осучаснення пенсій за новими розмірами заробітних плат”, – сказав віце-прем’єр. З 2019 року осучаснення пенсій проводитиметься за новою формулою: на 50% рівня інфляції і 50% зростання середньої зарплати за минулий рік.

Квітень

З 1 квітня зростуть ціни на залізничні квитки. “Укрзалізниця” анонсувала весняне подорожчання квитків на 12%.

До кінця місяця Державна фіскальна служба повинна бути розділена на дві: податкову і митну служби. Таке зобов’язання України записане в Меморандумі на отримання кредиту МВФ за програмою stand-by. Обидві служби повинні підкорятися міністру фінансів. Крім того, податкова міліція повинна бути перетворена на Службу фінансових розслідувань. Також податкова і митна служби повинні відмовитися від практики обов’язкових перевірок і перейти до цільових аудитів.

Травень

З 1 травня українці зможуть вимагати відшкодування за неякісні житлово-комунальні послуги з опалення, постачання холодної та гарячої води, вивезення сміття та утримання будинку. З цього дня набуває чинності постанова Кабміну, якою вводиться контроль якості житлокомунпослуг, які постачаються. Кабміном вже затверджені форми скарги на якість ЖКП та механізм перевірки викладених фактів.

Всім отримувачам пільг і субсидій, які подавали заяву до 2019 року, потрібно в травні 2019 року звернутися до управління соцзахисту населення та подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи для того, щоб згодом отримувати субсидії і пільги “живими” грошима і використовувати їх на свій розсуд.

На 18% подорожчає газ для населення.

З 20 травня наберуть чинності нові правила розрахунку за житлово-комунальні послуги. Відповідно до них, за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг вводяться штрафи у вигляді пені. Причому пеня буде нараховуватися за кожен день прострочення платежу. Розмір штрафу – 0,01% від суми платежу на добу.

Червень

Можуть бути ліквідовані слабкі банки. Відповідно до Меморандуму між Україною і МВФ, до квітня 2019 року всі банки повинні мати мінімум 7% капіталу першого рівня і 10% КДК (CAR). Банки, які не виконають ці умови, в кінці червня будуть виведені з ринку.

Липень

З 1 липня підвищується прожитковий мінімум і “прив’язані” до нього соціальні виплати. Оскільки зазвичай прожитковий мінімум підвищується на відсоток інфляції, а в 2019 році інфляція очікується невелика, літнє підвищення прожиткового мінімуму становитиме лише 4,5%. Зокрема, середній прожитковий мінімум зросте з 1853 до 1936 грн, для дітей до 6 років – з 1626 до 1699 грн, для дітей від 6 до 18 років – з 2027 до 2118 грн, для працездатних громадян – з 1921 до 2007 грн. Для непрацездатних осіб – з 1497 до 1564 грн.

Вартість безмитних посилок з-за кордону з 1 липня знижується із 150 до 100 євро. За імпортовані в Україну товари, оцінені понад 100 євро, оператори поштового зв’язку і служб перевезень будуть стягувати ПДВ в розмірі 20%.

Більшість медичних послуг в поліклініках стануть платними для тих, хто звернеться за ними, не маючи направлення сімейного лікаря. Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. “З другої половини 2019 за медичні послуги в поліклініках почне платити Національна служба здоров’я. Тоді без направлення сімейного лікаря медичні послуги в установах, які отримують оплату від Нацслужби здоров’я, стануть для пацієнтів платними. Звернення без направлень оплачуватиметься НСЗУ тільки в суворо визначеному переліку випадків”, – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Серпень

До цього часу повинні заробити пункти обміну валют в поштових відділеннях. Це передбачено законом “Про валюту та валютні операції”. Операторам поштового зв’язку після набрання чинності закону (з 7 лютого) дається півроку на те, щоб привести документи у відповідність з ним.

Вересень

1 вересня в Києві має відкритися перший в Україні магазин IKEA. Він розміститься в споруджуваному ТРЦ “Ocean Mall” неподалік від метро “Либідська”.

Жовтень

З 1 жовтня вдруге за рік подорожчає газ. На скільки, поки не повідомляється. Кажуть, “до економічно обґрунтованого рівня”.

На жовтень також заплановано другий етап підвищення цін на пасажирські залізничні перевезення. Це подорожчання також має скласти 12%.

Листопад

До 1 листопада кожен клієнт банку отримає індивідуальний номер міжнародного зразка – IBAN. Заміна нумерації буде проходити з 1 квітня по 31 жовтня. Номер IBAN буде складатися з 29 цифр і букв, а починатися він буде з UA. Вказувати свій номер IBAN доведеться, зокрема, під час операцій грошових переказів, причому як в національній, так і в іноземній валюті.

Грудень

З 1 грудня традиційно підвищується прожитковий мінімум – в 2019-му вдруге за рік. Цього разу підвищення складе 4,7%. Середній прожитковий мінімум зросте з 1936 до 2027 грн, для дітей до 6 років – з 1699 до 1779 грн, для дітей 6 – 18 років – з 2118 до 2218 грн, для працездатних громадян – з 2007 до 2102 грн, для непрацездатних – з 1564 до 1638 грн.

До грудня 2019 року Україні необхідно відновити платоспроможність Фонду гарантування вкладів. Це також один з пунктів кредитного Меморандуму між Україною і МВФ.

Джерело. 

2ogoloshenya