Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність земельної реформи, яка б передбачала можливість продажу землі с/г призначення.

«Я розумію сакральне значення слова земля для кожного українця. Земля — ​​в серце. Слова земля і продати — несумісні. Але! Якщо хтось вважає, що земля державна — це неправда. Земля давно розділена і належить землевласникам. У чому функція держави? захистити селянина. захистити від того, щоб його не обманули і дешево не забрали землю. Зараз держава виконує цю функцію? Ні», — сказав Порошенко на зустрічі з громадськістю Здолбунівського району Рівненської області.

Український гарант вважає, що держава не робить цього, і не дивлячись на мораторій земля де-факто є товаром. На його думку, така ситуація є неприпустимою і, відповідно, він запропонував почати загальнодержавну дискусію щодо ринку землі.

«Ми, діючи на догоду популістам, говоримо: ні-ні-ні, ми не будемо торкатися цього питання. А чому це?», — виразився Президент та запропонував декілька пунктів можливої ​​земельної реформи, які варто обговорити.

Наприклад, можна законодавчо встановити досить високу мінімальну ціну на землю або високий реєстраційний збір, який би виключав можливість спекуляції землею. Зокрема, гарант запропонував подумати про заборону на продаж землі іноземцям або обмежити площу земельних ділянок, які можна зосередити в одних руках.

«Але якщо фермер хоче купити за справедливу ціну 100-200 гектарів і бути конкурентоспроможними, чому ми знищуємо цю можливість абсолютно безглуздим забороною? Власники земельних паїв страждають, ради і громади страждають, наживаються на чинній ситуації тільки аферисти і спекулянти, а ми, закриваючи очі , займаємо страусину позицію і вдаємо, що нічого не відбувається «, — додав Петро Порошенко.

Президент впевнений, що запуск ринку землі може стати «потужним локомотивом, який витягує економіку України на абсолютно інші висоти».

«Якщо від цього отримає громада, якщо від цього отримають власники, якщо права їх будуть надійно захищені законом і буде інструмент залучення іноземних інвестицій і прямих інвестицій, грошей в село, тоді я за таку земельну реформу», — заявив він.

Довідково: В Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п’ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлену тодішнім хаосом на ринку землі. З тих пір мораторій багато разів продовжували, останній раз — до 1 січня 2020 роки (рішення формально не вступило в силу).

Джерело. 

2ogoloshenya