Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

З 1 січня розпочинається монетизація субсидії, втім у першій хвилі кошти перераховуватимуть лише тим сім’ям, які вперше звернулися за призначенням субсидії.

У другій хвилі, яка розпочнеться з 1 травня, субсидію у формі грошових коштів отримуватимуть ті, хто декілька років отримують субсидію. Завершальний етап монетизації має розпочатися з жовтня, тоді всі без винятку мешканці отримуватимуть субсидію у формі грошових виплат. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила директор департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Кузяк.

Кошти монетизованої субсидії кожній сім’ї будуть надходити на спеціальний рахунок в Ощадбанку, з цього рахунку банк самостійно буде перераховувати необхідну суму надавачу комунальних послуг.

«До прикладу, якщо загальна вартість комунальних послуг для домогосподарства становитиме 2 тисячі гривень, а субсидія 1,5 тисячі гривень, то суму субсидії Ощадбанк буде перераховувати, а 500 гривень домогосподарство повинно буде сплатити самостійно. При цьому на мобільний телефон буде надходити повідомлення з інформацією про суму до сплати і розмір субсидії. Відповідно людина йде у будь-яке відділення банку і 500 гривень сплачує по своїх рахунках», – пояснила Наталія Кузяк.

До рахунку в Ощадбанку, на який надходитиме монетизація, споживач послуг фактично не матиме доступу. Ощадбанк самостійно відкриватиме рахунок і здійснюватиме перерахування. Втім, по завершенню опалювального періоду сім’я, що економитиме житлово-комунальні послуги, зможе отримати зекономлену субсидію на свій рахунок. За словами Наталії Кузяк, це буде стимулом для мешканців запроваджувати енергоощадні заходи.

«Для кінцевого мешканця сам процес не змінюється: не треба йти в банк відкривати рахунок, не потрібно потім йти ще раз в соцзахист, він приходить в соцзахист, пише заяву-декларацію і на цьому все. Решта лягає на роботу органів соцзахисту, Ощадбанку і Міністерства соціальної політики. Єдине, після 1 травня всім отримувачам субсидії треба буде написати нову заяву-декларацію для призначення субсидії вже по-новому», – зазначив Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Львівської ОДА.

При цьому він нагадав, що однією з причин, через яку субсидія не призначається, є борг з оплати будь-якої житлово-комунальної послуги. Споживачу дають два місяці погасити чи реструктуризувати його.

Джерело. 

2ogoloshenya