Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Медичні заклади Хмельницького чекає реорганізація.

Зокрема, чотири поліклініки та міський лікувально-діагностичний центр хочуть об’єднати у єдине комунальне підприємство «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр». Відповідний проект депутати міськради мають розглянути 27 грудня. Для цього їх скликають на позачергову сесію. Про це повідомили на сайті мерії.

Що має змінитися?

Чотири міські поліклініки та комунальний заклад «Міський лікувально-діагностичний центр» об’єднають у некомерційне комунальне підприємство «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр». Це ініціювали в управлінні охорони здоров’я Хмельницької міської ради. Таким чином п’ять медичних закладів отримають централізоване управління.

У нового підприємства буде директор, а також медичний директор. За словами начальника управління Бориса Ткача, колишніми поліклініками керуватимуть начальники підрозділів, які замінять теперішніх головних лікарів. КП «ХМЛДЦ» матиме окремий рахунок у банку і розпоряджатиметься коштами самостійно, а не через казначейство, як зараз. Чиновник розповів, що це дасть можливість ефективніше керувати медичними закладами, координувати їх діяльність та розпоряджатися грошима.

 Разом з тим на деяких працівників чекає скорочення. Воно торкнеться адміністративного та фінансового персоналу. Після звільнення їх планують працевлаштувати в інших закладах міста. Борис Ткач зазначає, що медичних працівників скорочувати не збираються.

— Є закон України, який у народі називають «Законом про автономізацію лікувальних закладів», — розповідає Борис Ткач. — Тобто є вимога і часу, і влади про те, щоб лікувальні заклади перетворювалися у комунальні підприємства. Цього року ми перетворили два наших центри первинної медико-санітарної допомоги в комунальні підприємства, відповідно вони перейшли з регулювання фінансових відносин у рамках бюджетного кодексу до регулювання у рамках господарського кодексу. Тобто немає у них статей, де розписано, як вони мають витрачати кошти, немає зв’язків через управління на казначейство — дали гроші, не дали гроші… У них рахунок у банку, вони самі тими коштами розпоряджаються. Це суттєва різниця. Відповідно, підписали ці центри договори з Національною службою здоров’я, отримують нове фінансування, дають вищу зарплату. І наступного року черга доходить до вторинної ланки, в першу чергу амбулаторної.

Які зміни відчують хмельничани?

Після реорганізації потрапити до вузького спеціаліста можна буде й без направлення сімейного. Однак за це доведеться заплатити. З направленням прийти на прийом можна буде, як і раніше, безкоштовно. Крім того, пацієнт зможе вільно обрати підрозділ, до якого звернеться. Лікар допоможе з вибором, враховуючи завантаження спеціалістів. Це стосується й інструментальних обстежень, наприклад, флюорографії.

У рамках державної програми «Безкоштовна діагностика» планують забезпечити ряд досліджень, платити за які не доведеться. Також наступного року медичні заклади планують комп’ютеризувати. Завдяки цьому сімейний лікар зможе записати пацієнта до лікаря вузької спеціалізації. Тобто хмельничанам не доведеться щоразу йти у медзаклад лише для того, щоб отримати талончик. Також пацієнт матиме можливість записатися до того закладу, у якому менше навантаження. Отже, вважає Борис Ткач, черг у поліклініках стане менше.

Джерело. 

2ogoloshenya