Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Служба безпеки України примусово вивезла з Чернівецької області до Києва архієрея Української православної церкви Московського патріархату, митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта.

Про це у Facebook заявив глава юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов. "Пам'ятаєте, я казав, що єпископів УПЦ будуть на собор з "охороною" доставляти? Так от, сьогодні митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта (Бевцика) у примусовому порядку СБУ Вінницької області доставляє до Києва. Владику забрали з дому, де він гостював у Чернівецькій області. Офіційна версія – на розмову з президентом", – написав він.

"Потім скажуть, що сам поїхав", – зазначив Бахов у коментарях.

Прес-офіцер управління СБУ у Вінницькій області Ірина Алексеєва заявила, що їхні співробітники не виїжджали в Чернівецьку область і нікого не затримували.

Сам Агапіт у телефонному режимі повідомив, що перебуває у своєму автомобілі. "Їду в Київ на зустріч із митрополитом Вінницьким. Хочу з ним поговорити", – сказав він.

Митрополит спростував чутки про те, що його везе СБУ. Він зазначив, що з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном говоритиме про об'єднавчий собор.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московському патріархату скасовано; із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета було знято накладену Російською православною церквою анафему; йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Офіційний томос про автокефалію православної церкви в Україні вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП предстоятелю єдиної помісної церкви. Собор заплановано на 15 грудня.

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій назвав об'єднавчий собор незаконними зборами, оскільки в ньому візьмуть участь "представники розкольницьких угруповань", і зазначив, що не благословляє духовенство УПЦ МП на участь у ньому. У Вселенському патріархаті відповіли, що собор усе одно відбудеться 15 грудня.

14 грудня 10 єпископів УПЦ МП підтвердили, що братимуть у ньому участь.

За інформацією речника УПЦ КП архієпископа Євстратія, томос про автокефалію вселенський патріарх Варфоломій вручить майбутньому главі помісної православної церкви 6 січня у Константинополі.

Джерело. 

2ogoloshenya