Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Онук Чингісхана хан Батий з військами монголо-татар взяв штурмом і майже повністю зруйнував Київ 6 грудня 1240 року.

Монголи діяли за далекосяжним планом: в Євразії мав постати такий собі "Pax Mongolica" — "світ по-монгольськи". Іще 1235 року в місті Каракорум вожді монгольських племен на курултаї — вищому зібранні — прийняли рішення про похід до "останнього моря". Так заповідав засновник їхньої держави Чингізхан, який помер за вісім років до того.

Вирішальний похід на Захід розпочався 1240 року. Армія хана Батия захопила решту руських князівств, повоювала Польщу та Угорщину й досягла Адріатики. Військо Батия захопило та поневолило 40 народів. Легко захопивши більшість руських міст, у 1240 році орда підійшла до стін Києва.

Історія взяття Києва ханом Батиєм викладена в Іпатіївському літописі. Відповідно до неї, військо Батия повністю оточило місто. Знаряддя для штурму були встановлені перед південно-східними Лядськими воротами де схил з лісом забезпечував гарне укриття. Після застосування цих знарядь, стіни впали. Битва на руїнах стін фортеці тривала протягом одного дня і однієї ночі, і незабаром монголо-татари прорвалися до міста. Облога тривала 10 тижнів.

Майже всі мешканці міста були вирізані або виведені в полон. Із воїнів, як відзначає літописець, життя зберегли тільки воєводі Дмитрові на шану його мужності. 1246 року Київ відвідав мандрівник Плано Карпіні. Він писав, що в колись велелюдному місті залишилося ледве 200 будинків – приблизно від 1,5 до 2 тис. мешканців.

Джерело.

2ogoloshenya