Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Верховний Суд постановив, що газорозподільні організації зобов'язані безкоштовно встановити газові лічильники всім споживачам.

Про це сказано в повідомленні прес-служби суду. "Обов'язок встановити індивідуальні прилади обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем, який належить до такої категорії споживачів природного газу, як "населення", покладено на газорозподільні організації. Такі споживачі не зобов'язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів обліку і роботи з їх установки, оскільки відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу", - зазначив Верховний Суд.

Зазначено, що суд розглянув позов фізичних осіб до газорозподільної компанії "Криворіжгаз" про визнання права на забезпечення і встановлення споживачам індивідуальних газових лічильників у квартирах кожного з позивачів як побутових споживачів за рахунок компанії.

Вони також просили визнати, що пропозиція "Криворіжгаз" про встановлення загального вузла обліку природного газу та зняття показань загальнобудинкового вузла обліку газу шляхом укладання відповідного договору є такою, що суперечить вимогам законодавства. Встановлено, що позивачі приєдналися до Типового договору поставки природного газу на невизначений термін, оскільки щомісяця споживають природний газ і щомісяця сплачують рахунки за таке споживання.

У встановлених тарифах на газопостачання були передбачені витрати на установку індивідуальних лічильників газу.

"Криворіжгаз" зобов'язаний надавати оплачені позивачами послуги, в тому числі зобов'язаний забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах, в яких газ використовується тільки для приготування їжі. Відмова відповідача встановити індивідуальні лічильники позивачам суперечить вимогам законодавства, порушує їх права як споживачів.

Саме на суб'єкт господарювання - газорозподільну організацію покладено обов'язок встановлення лічильників газу для населення і тільки він повинен вживати заходів щодо притягнення інших джерел фінансування цих робіт і покладання такого обов'язку на споживачів неправомірно.

Співвласники будинку можуть відмовитися від встановлення загальнобудинкових газових лічильників: підписано закон. Раніше Рада зобов'язала ставити лічильники на тепло і воду у всіх житлових будинках.

Джерело.

2ogoloshenya