Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Президент України Петро Порошенко на Хмельниччині зустрівся з рідними одного із захоплених в російський полон українських моряків Сергія Цибізова.

Президент поінформував про заходи, які вживаються державою у питанні звільнення військовослужбовців. Він зазначив, що згідно з міжнародним законодавством, українські воїни є військовополоненими. Порошенко також запевнив, що постійно тримає на контролі це питання. Зокрема, надання всім військовополоненим морякам повної правової допомоги. Відповідні доручення дано Міністерству закордонних справ.

Президент також дав доручення голові Хмельницької ОДА постійно підтримувати зв’язок із родиною Сергія Цибізова та надавати всю необхідну допомогу.

Як повідомлялося, ВМС ЗС України 25 листопада повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт.

При цьому ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права. Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

ВМС України оприлюднили правовий коментар, вказуючи, що відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН із морського права (далі - Конвенція ООН) та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки (далі - Договір), військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі, отже, вони можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства. Пізніше ВМС України повідомили, що катери ФСБ РФ вогнем на ураження пошкодили МБАК "Бердянськ", є поранений. А потім заявили про захоплення всіх 3 кораблів спецпризначенцями РФ і шести поранених.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії. Рішення про введення воєнного стану ухвалено у зв'язку з актом агресії Росії проти України в Керченській протоці. Унаслідок незаконних дій російських силовиків було захоплено три кораблі ВМС України і взято в полон 24 українських військовослужбовців.

27 листопада підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував 12 із 24 затриманих українських військових моряків. Під арешт потрапили Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Безпальченко, Володимир Варімез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Владислав Костишин, Сергій Попов, Роман Мокряк. Крім того, суд у Керчі заарештував трьох поранених українців - Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороку.

Заарештованим російським судом у Сімферополі українським морякам загрожує до 6 років позбавлення волі. Прокуратура АРК визнала захоплених ФСБ Росії українських моряків військовополоненими.

29 листопада стало відомо, що заарештованих у Сімферополі українських військових моряків вивозять із Криму в Москву.

Джерело.

2ogoloshenya