Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

На початку цього року ми розповідали, що Німеччина прийняла один з найбільш репресивних законів проти інтернету.

Є ймовірність, що Україна може прийняти схожий. На цьому тижні група депутатів від БПП внесла в Раду законопроект №9306, який вводить кримінальну відповідальність за наклеп у публічному просторі, в тому числі - в інтернеті. На досить спірну ініціативу звернув увагу ресурс AIN.

Авторы законопроекта заверяют, что это – справедливый способ предотвращения распространения СМИ заведомо ложных сведений, порочащих честь и достоинство конкретного человека или подрывающих его репутацию. При этом эксперты отмечают, что документ противоречит европейской направленности Украины и может привести к жесткой цензуре интернет-изданий и судам за простые комментарии с критикой политиков в Facebook.

У нинішньому вигляді законопроект передбачає закріплення в Кримінальному кодексі відповідальності за наклеп з видами покарання аж до обмеження волі строком на 2 роки. Якщо ж така інформація поширюється «шляхом публічного висвітлення в творах, ЗМІ або в мережі інтернет», то відповідальній особі загрожує обмеження волі на строк до 5 років. Нарешті, в самих крайній випадках (особливо тяжких) за цією статтею можуть дати до трьох років в'язниці.

У пояснювальній записці ініціатори наводять як приклад США і ряд європейський країн, де за наклеп передбачена не тільки адміністративна, але кримінальна відповідальність. Але найцікавіше в цій записці інше. Депутати ставлять в приклад поширення ЗМІ наклепу недавній трагічний випадок з громадської активісткою Катериною Гандзюк. Власне, тільки з цього вже можна судити про справжні мотиви захисників справедливості.

Що стосується відповідальності за лайки і коментарі в соцмережах, ресурс AIN уточнив цей момент у Віти Володовской, юриста громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки», яка в тому числі аналізує ситуацію зі свободою слова в українському інтернеті.

За словами юриста, в разі прийняття законопроекту залучати за лайки до відповідальності, швидше за все, не будуть, оскільки в тексті чітко говориться про поширення інформації, а ось за коментарі - цілком можуть. Якщо особа вважатиме, що пост на Facebook або коментар під ним паплюжать його честь, воно може ініціювати кримінальне провадження. По суті, введення кримінальної відповідальності за наклеп відкриває широкі можливості для зловживання цим механізмом, особливо з нашою судовою системою. Як зазначає AIN, поширення журналістами інформації про можливі зв'язки чиновника з Міноборони або СБУ з РФ може розцінюватися як державна зрада і загрожувати позбавленням волі на три роки.

Залишається додати, що кримінальна відповідальність за наклеп в Україні була скасована з 2001 року і зараз за поширення такої інформації передбачена тільки громадянська відповідальність і адміністративна для випадків, пов'язаних з недобросовісною конкуренцією.

Джерело.

2ogoloshenya