Чим українським танкам може допомогти чеська броня "Scarab"

Світ динамічно розвивається, у тому числі й у сфері військових технологій.

Ми продовжує слідкувати за розвитком технологій, які потенційно можуть стати на озброєння у Збройних силах України. Раніше ми писали, що державний концерн "Укроборонпром" взявся модернізувати успадкований від Радянського Союзу основний бойовий танк Т-72А. За словами розробників, після модернізації танк має стати більш захищеним і ефективним. Навіть було представлено прототип – модернізований танк Т-72АМТ, однак, до серійного виробництва справа досі не дійшла.

Менше з тим, це досить перспективна тема, особливо з огляду на те, що на складах України знаходиться на зберіганні до 474 одиниць радянських Т-72 (дані станом на 2014-й рік, але з того часу ситуація якщо й змінилась, то не критично). Тим більше, що модернізація саме цього типу танків, можна сказати, продиктована "запитом знизу" – вони дуже добре проявили себе під час бойових дій на Донбасі.

Та й з усіх точок зору найбільш раціональним і оптимальним розвитком танкових військ ЗСУ є розконсервація і переобладнання наявних на складах танків радянської доби. Тим більше, що за доступною у відкритому доступі інформацією за вартість одного проданого "Оплота" можна відремонтувати та модернізувати десятки танків Т-64 чи Т-72. Інша справа – як модернізувати.

Якщо модернізація ходової, заміна двигуна на більш сучасний, встановлення тепловізора, нічного прицілу і навігаційної системи, а також модернізація гармати до стрільби керованими ракетами питань не викликають, то до динамічного захисту віднедавна запитання є.

Відомо, що на Т-72АМТ встановили динамічний захист нового покоління "Ніж" (успішно використовують на танках "Булат"), який знижує ефективність ворожих кумулятивних і бронебійних оперених підкаліберних снарядів, а також ефективний проти боєприпасів, що діють за принципом "ударного ядра". Для додаткового захисту Т-72АМТ обладнано противокумулятивними ґратами, які захищають найуразливіші зони танку з боків і на кормовій частині.

І хоч ефективність такого захисту було неодноразово доведено під час бойових дій у зоні АТО, світ не стоїть на місці. Нещодавно з'явилась інформація, що чеська компанія Excalibur Army почала рекламувати пакет модернізації танків Т-72 до версії "Scarab" ("Скарабей") з використанням унікального бронезахисту, який за своїми характеристиками переважає український "Ніж" (при цьому інші характеристики чеської модернізації мало вражають).

Динамічний захист модернізованої версії Т-72 "Scarab" призначений для протидії ворогу, оснащеному переносною протитанковою зброєю, такою як РПГ чи ПТУР. Посилений за його допомогою захист екіпажу, двигуна та системи спостереження забезпечують ширші операційні можливості та більш тривалий життєвий цикл танків.

Взагалі, бронезахист Т-72 "Scarab" багато в чому унікальний, причому, як за модульною архітектурою бронювання, так і за принципово новим типом динамічного захисту на верхній лобовій деталі корпуса.

Найбільшу увагу привертає до себе башта з оригінальними накладними модулями бронезахисту з невідомим типом наповнювача (це можуть бути як керамічні плити або пакети рознесеної броні, так і контейнери з "відбиваючими листами", що застосовуються в структурі лобових бронеплит Т-72Б і Т-90С).

При цьому, розробник заявляє, що накладна модульна броня "Scarab" відноситься до пасивного типу. Кидається в очі й те, що модулі мають виражену клиноподібну форму з прямою передньою кромкою. Нахил верхнього і нижнього сегментів "клину" до нормалі складає близько 60 градусів, що значно підвищує еквівалентну стійкість від БПС і КС за рахунок збільшення габариту протидіючого шару спецбронювання і зростання шансу рикошету.

Більш того, бронемодулі пасивного типу, на відміну від елементів динамічного захисту, відносяться до повноцінних "довгограючих" перешкод і не оголюють башту після попадання кінетичних і кумулятивних снарядів. На додаток до всього, модулі пасивного бронезахисту відмінно перекривають ослаблену амбразуру гармати. Даний бронезахист надійно захищає ділянки баштовій броні, за якими розташовані місця командира і навідника.

Верхня лобова деталь корпусу прикрита рідкісним динамічним захистом з просторовим антикумулятивним шаром "DYNA-72". Він може бути представлений двошаровими трубками квадратного або круглого перетинів, які при правильному співвідношенні товщини пластини-оболонки (мідь, сталь або алюміній) з товщиною шару вибухової речовини дозволяють домогтися 80 – 83% зниження ефективності кумулятивного впливу на бронеплиту, яку він прикриває.

З відкритих джерел відомо, що еквівалент башти Т-72 "Scarab" від бронебійних снарядів може скласти від 640 до 680 мм (в залежності від наповнювача), а від кумулятивних снарядів – аж до 900 – 950 мм, що вище багатьох світових аналогів.

Залишилось нагадати, що в СРСР на відміну від Т-64, який був засекречений, Т-72 широко постачався як до країн Варшавського договору, так і на експорт за його межі, зокрема в Фінляндію, Індію, Іран, Ірак і Сирію (він і досі залишається на озброєнні багатьох країн). Крім цього, модифікації Т-72 випускалися за ліцензією в Югославії (M-84), Польщі (PT-91), Чехословаччині й Індії, які, у свою чергу, також їх експортували. Тому, грубо кажучи, сьогодні півсвіту воює саме такими танками.

І хоч поки що такі послуги Чехія пропонує лише країнам Азії і Близького Сходу, у перспективі така модернізація броні може скласти Україні конкуренцію. Адже "Укроборонпром" активно експортує комплекти динамічного захисту для модернізації все тих же танків Т-72, зокрема в квітні цього року 500 комплектів було продано Польщі.

Разом з тим, це не заважає Україні, у разі необхідності, домовитись з Чехією і про поставки унікальної броні "Scarab" для себе – якщо не з експлуатаційною метою, то, принаймні, з дослідною.

Джерело.

2ogoloshenya