У Чернівцях 6 листопада, на території прикордонного загону показали три мотодельтаплани, які були вилучені у зловмисників на території Буковини під час спроби переміщення контрабанди.

Як пояснили охоронці кордону, дані літальні апарати можуть долати відстань до 200 кілометрів за раз, а спеціальні ноші та кріплення дають змогу зловмисникам переміщати через кордон як сигарети, так і незаконних мігрантів. Зокрема, за словами начальника Чернівецького прикордонного загону Олега Вовка, за такий нелегальний переліт люди платять організаторам від тисячі до п’яти і навіть восьми тисяч доларів.


"Ділянка Чернівецького прикордонного загону досить активна у плані протидії переміщення контрабандних цигарок. Зараз також загострилася тенденція по незаконній міграції, зокрема почастішали затримання громадян Бангладешу та Пакистану. Порівняно з минулим роком кількість затриманих зросла вдвічі", – констатував Олег Вовк.

"Малі літальні апарати використовувалися як для доставки контрабанди з України в Румунію, так і для незаконного переміщення мігрантів на українсько-угорській ділянці. Це і дельтаплани, і літаки АН-2", – додав він.

 

Зокрема, протягом 2017-2018 років останній був зафіксований на Кельменеччині, три мотодельтаплани – у Герцаївському, Глибоцькому та Новоселицькому районах. Також на Сторожинеччині і Глибоччині були виявлені потужні квадрокоптери, які можуть підіймати до 60-70 кілограмів.

Всього протягом року на ділянці Західного регіонального управління Держприкордонслужби – а це територія Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей, – було зафіксовано близько 140 випадків польотів малих літальних апаратів. З них майже 40 відсотків – на території Буковини, у нас і найбільше затриманих літальних апаратів, які використовували у контрабандній діяльності.

 

"Ці літальні апарати незареєстровані, невідомий їхній технічний стан, досвід пілотів, які ними керують. Минулого року в Івано-Франківській області розбився гелікоптер із кількома ящиками цигарок, пілот загинув. Також такі випадки фіксувалися і в Чернівецькій, Закарпатській та Волинській областях, літаки падали, і це призводило до загибелі людей і матеріальних втрат. Тобто, це важливо також з точки зору безпеки громадян. Літак чи дельтаплан може впасти і на людину чи домогосподарства", – сказав Вовк.

Джерело.

2ogoloshenya