Лукашенко поддержал идею введения миротворцев на Донбасс

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "при бажанні рішення конфлікту на Донбасі могло б уже давно бути вирішеним".

31 жовтня на відкритті в Мінську зустрічі основної групи Мюнхенській конференції з безпеки президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував віддати його країні контроль над російсько-українським кордоном. Лукашенко закликав активізувати і роботу в нормандському форматі, щоб забезпечити механізм контролю за виконанням Мінських угод. "Простіше кажучи, ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України і контроль на російсько-українському кордоні, а також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України", - сказав він .

Лукашенко впевнений, що "при бажанні рішення конфлікту на Донбасі могло б уже давно бути вирішеним ". "Потрібно продовжувати роботу по посиленню можливостей спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та тристоронньої контактної групи. Ми готові розглянути створення в Мінську технічного пункту тристоронньої контактної групи і іншого, про що ми здатні сьогодні домовитися в Європі", - зазначив він. Президент Білорусі підтримав ідею введення миротворців на Донбас. "Необхідно вести подальший пошук взаємоприйнятного рішення з розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні. До її складу можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал з країн, які протягом усього періоду конфлікту вносили посильний внесок в його дозвіл ", - зазначив Лукашенко.

31 жовтня - 1 листопада в Мінську вперше в Східній Європі проходить виїзна зустріч основної групи Мюнхенській конференції з безпеки. Мюнхенська конференція проводиться щорічно з 1963 року, а зустрічі основної групи - з 2009 року. Зустрічі раніше проводилися в США, РФ, Китаї, Катарі, Індії, Австрії, Ірані та Ефіопії. Збройний конфлікт на сході України почався в квітні 2014 року. Бойові дії ведуться між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. Мінські угоди, які регламентують вирішення конфлікту на Донбасі, були підписані в лютому 2015 року. Вони припускають припинення вогню, відведення важкої техніки від лінії зіткнення, звільнення всіх заручників, а також відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України в Донецькій і Луганській областях. Жоден пункт угод повністю поки не виконаний. У Держприкордонслужбі повідомляли, що Україна не контролює 409 км кордону з Росією.

Джерело.

2ogoloshenya