70 копійок за кілограм: фермери Буковини обурені низькими цінами на яблука

У саду фермера Ярослава Тодосійчука гарний врожай.

Цього року він зібрав 60 тонн з гектара. Але яблука не продають, а складають у холодильник і чекають, коли розвантажиться ринок. Але змушений продавати промислові яблука, які йдуть на переробку. Каже, ціна низька та ще й проблема здати. Через низькі ціни садівники звернулися до Антимонопольного комітету щодо нагальної перевірки можливої змови переробників. Садівники обурені. Кажуть, ціна на промислове яблуко знизилося вдесятеро, порівняно з минулим роком, але ціна на яблучний сік у магазинах не знижується. Тож очевидно, що переробники тепер мають хороший заробіток.

– Зараз в Україні – перевиробництво яблук. Через це і ціна низька, – каже Ярослав Тодосійчук. – Товарне яблуко на ринках продають по 4-5 гривень, промислове яблуко беруть за 70 копійок або гривню. Це дуже низька ціна, бо щоби виростити одне яблуко, потрібно витратити 2,5 гривні.

Фермери навіть не мають куди здавати яблука. Переробні заводи, які працюють в області, не спроможні приймати їх стільки.

– В області є три переробних заводи — у Мамаївцях, Хотині, Коболчині. Але хотинський переробний завод навіть не працює з фермерами з нашої області, він має контракти з іншими областями, – каже Ярослав Тодосійчук. – Скупники купують яблука по 60-70 копійок. Але навіть вони перевантажені. От і виходить: якщо нема урожаю – погано, якщо є урожай – теж погано. Минулого року промислове яблуко здавали по 7 гривень за кілограм, цього року ціна знизилась у десять разів. Перший рік маємо такий колапс із цінами. І хоч яблука збирати і здавати невигідно, але це все одно доводиться робити. Якщо залишити яблука гнити у саду, окисляться грунти, і тоді необхідно чимало коштів, щоби їх відновити.

– Чотири-п’ять гривень за кілограм яблук на ринку — це низька ціна. Ще ж треба врахувати транспортні витрати, щоби привезти те яблуко, – продовжує Ярослав. – Наше фермерське господарство наразі яблука не продає. Їх складаємо у холодильник і чекаємо, коли розвантажиться ринок.

Чекаємо, щоби гуртова ціна була п’ять гривень. Нас це би влаштувало.

Богдан Бойчук, заступник начальника департаменту агропромислового комплексу ОДА, прокоментував ситуацію, зазначивши, що потрібно об’єднуватися у кооперативи:

– Через низькі ціни на промислове яблуко звернулися до Кабінету міністрів, щоби Антимонопольний комітет вжив заходів щодо переробних підприємств, які диктують свої умови.

Четверта частина урожаю – це промислове яблуко, або яблука-паданиці. І на їх здаванні фермери теж заробляли. А тепер такі яблука просто невигідно збирати. Якщо й надалі буде така ситуація, то садівництво буде невигідною галуззю. А у Чернівецькій області 30 тисяч гектарів садів, це 6,5% від всіх земельних площ сільськогосподарського призначення.

Багато ринків збуту втрачено, і це теж впливає на ціну, бо у нашому регіоні велика конкуренція. Деякі фермери навіть вирішують, чи є сенс зберігати яблука у холодильнику і витрачатися на електрику, чи краще зараз їх продати. Щоби знаходити нові ринки збуту, радимо садівникам об’єднуватися у кооперативи. Шукати ринки збуту у Європі, африканських та азіатських країнах. Але для цього потрібно мати великі партії.

Джерело.

2ogoloshenya