Буковинець виготовляє один з найкращих сирів в Україні

Один із видів сирів буковинця Андрія Варварича визнали найкращим на другому Всеукраїнському фестивалі крафтових сирів Cheese Awards Dey 2018.

На фестивалі сировари і любителі сирів спільно визначали переможців і назвали улюблені сири. Буковинець представив сир твердий до трьох місяців "Медовий", козиний витриманий сир і сир твердий після трьох місяців. Перший із них отримав перше місце. Чернівчанин Андрій Варварич виготовляє сир у Ропчі на Сторожинеччині. Спеціальні знання отримував самотужки, читаючи літературу та набираючись досвіду у знаних сирних майстрів.

У 36-річного Андрія за плечима – училище й фізкультурний факультет ЧНУ – свого часу він був одним із кращих боксерів Буковини. У друзів із Ропчі він якось довідався про те, що в селі є ферма, на якій можна було би вирощувати овець. Чернівчанину сподобалася така ідея. У 2008 році чоловік купив у Новоселицькому районі овець. Так тривало п’ять років. Та згодом цей бізнес перестав давати дохід і він розпродав усіх овець. Варварич вважав, що його похід у сільське господарство виявився невдалим, але допоміг випадок. "Якось у Києві я пішов на виставку сиру, де "виставлялися" малі фермерські господарства. Особливо мені сподобався сир, який тут був представлений сироварами із Литви. Познайомився з одним із них, Андрюсом , який запросив мене до себе. Був у нього тиждень, списав декілька нотатників, вивчаючи технологію виробництва сиру. У вересні 2015 року взявся за нову справу", – пригадує Андрій. Почав з 30-50 літрів молока. Ледь не щодня телефонував литовським друзям, бо виникало чимало проблем.

"Придбав ємності для сиру, відповідну тару та форми для сиру. Потрібно, щоб сир дозрівав у коморі чотири місяці. Цей сир назвали "Медовим", - каже Андрій. Якщо раніше сироварня "Козеріг" використовувала до 270 літрів молока, то нині вже – 500. Зараз сировар виготовляє чотири види сиру твердого та чотири види м’яких сирів із різними начинками. Також освоїв виготовлення натурального йогурту, який має чималий попит. Свою продукцію Андрій Варварич реалізовує у чернівецьких магазинах та львівській торговій мережі.

Джерело.

2ogoloshenya