Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Результат пошуку зображень за запитом "депресія"

6,3% українок та українців переживають депресію.

Для цих людей це не просто слово, а щоденний виклик та спроба повернутися до звичного життя. Статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я невтішна: депресія може призвести до летальних наслідків. Щороку близько 800 тисяч людей вчинюють самогубство. Зокрема, для молоді (15-29 років) депресія є другою причиною смертності в світі.

 

Ви можете подумати, що коли проблема така глобальна та очевидна, то усі вже знають, як розпізнати депресію. Втім, це не так. Тільки 10% людей з депресією отримують допомогу – психотерапію або лікування антидепресантами. Інші 90 % залишаються з проблемою сам-на-сам. Рідні та друзі можуть взагалі не зауважувати, що людина хворіє, або думати: "Воно само мине! В мене теж буває поганий настрій". Так відбувається через незнання реальних симптомів/ознак депресії. А ще – досі існує чимала стигматизація людей з психічними хворобами. Це змушує не звертатися до фахівців, а намагатися впоратися самостійно. Ще однією причиною є неточна постановка діагнозу або уникання ретельної діагностики психічного стану. То як визначити: це хвороба чи невдалий вечір?

ЯК РОЗПІЗНАТИ ДЕПРЕСІЮ?

Депресія не виникає протягом дня чи тижня. Не може бути, що сьогодні вона є, а вже завтра – ні.

Її діагностують, якщо впродовж щонайменше двох тижнів людина має п’ять або більше таких симптомів:

  • пригнічений настрій більшу частину дня;
  • втрата інтересу до того, що раніше приносило задоволення;
  • постійне відчуття втоми;
  • зменшення енергії, пасивність;
  • тривожність;
  • проблеми зі сном (сонливість або безсоння);
  • низька концентрація уваги;
  • сповільнення мислення та зниження рухливості;
  • втрата апетиту або його раптове зростання;
  • відчуття провини чи нікчемності;
  • думки про смерть або самогубство.

Якщо ви виявили ряд симптомів у себе чи рідних, зверніться за консультацією до психотерапевта, психіатра чи психолога. У формі бесіди та тестування фахівці проведуть діагностику вашого емоційного стану та підкажуть оптимальний план дій. Чим швидше звернетеся за допомогою, тим вищий шанс не допустити погіршення вашого емоційного стану.

4 ФАКТИ ПРО ДЕПРЕСІЮ

 

Депресія – це поширена психічна хвороба. 300 мільйонів людей з усього світу хворіють на депресію. Це люди різного віку, релігії, професій та націй. Всесвітня статистика показує, що жінки переживають депресію частіше, ніж чоловіки.

 

Є три ступеня депресії

Розрізняють легкий, помірний та важкий ступені депресії. Людина з депресією легкого ступеня може продовжувати займатися звичною їй діяльністю. Це саме той випадок, коли свій стан ще можна приховати від оточуючих. Значні труднощі у виконанні завдань, порушення сну та концентрації уваги, – це те, як почувається людина з депресією помірного ступеня. При важкій депресії з’являються проблеми зі здоров’ям, виникають думки та спроби суїциду.

 

Депресія лікується

Депресію легкого ступеню можна подолати з допомогою психотерапії. Зазвичай, зустрічі з психотерапевтом відбуваються 1-2 рази в тиждень. Варто налаштуватися на принаймні декілька місяців спільної праці з фахівцем.  Помірна та важка депресія лікується антидепресантами і/або психотерапією. Найкраще – одночасно поєднувати те й інше. Результат буде більш стабільним, а людина перегляне ті "больові точки", які регулярно погіршували її самопочуття.

 

Післяпологова депресія – не вигадка

У країнах з низьким доходом кожна п’ята жінка хворіє на депресію після народження дитини, а в країнах з високим  доходом – кожна десята жінка.Часто депресія виникає через суму різних факторів, наприклад, погіршення матеріального становища, безробіття, постійний стрес та особисті негаразди.

Джерело.

2ogoloshenya