Національний банк оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набуде чинності 7 лютого 2019 року разом з введенням в дію закону "Про валюту та валютні операції".

Діючі 56 нормативно-правові акти у сфері валютного регулювання будуть замінені 7 документами, які визначатимуть структуру і правила валютного ринку, а також інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку. "Розробка структури валютного регулювання - це перший крок до втілення закону "Про валюту та валютні операції" в життя. Далі ми будемо наповнювати їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківським та експертним співтовариством", - зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій. Відповідно до закону "Про валюту та валютні операції", ряд кроків щодо лібералізації валютного регулювання будуть зроблені відразу після початку дії закону.

По-перше, граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

По-друге, буде скасований валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис грн.

По-третє, індивідуальні валютні ліцензії будуть скасовані. Замість них з'явиться система електронних лімітів.

По-четверте, будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.

По-п'яте, буде дозволена онлайн-купівля іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на покупку готівкової валюти (зараз - до 150 тис грн в день в еквіваленті).

Джерело.

2ogoloshenya