Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Україна отримає копію витягів з Бертинських анналів, документу з найдавнішою західноєвропейською згадкою про Русь-Україну, повідомляє посол Франції в Україну Олег Шамшур.

“В Україну передано копії витягів з Бертинських хронік (Les Annales Bertiniani), які зберігаються в бібліотеці м.Сент-Омер та вважаються найдавнішою згадкою про Русь-Україну”, – розповів дипломат. Також Шамшур побажав авторам проекту з дослідження джерел і становлення української державності успіху в його реалізації.

Бертинські аннали — пам’ятка Середньовіччя, написана в Франкській імперії у 830—882 роки. Назва умовна, за містом знахідки основного рукопису в абатстві Святого Бертіна. Бертинські аннали містять найдавнішу західноєвропейську згадку про Русь. В анналах повідомляється, що в 839 році до імператора Людовика I, прибуло посольство візантійського імператора Теофіла, який: “прислав також… деяких людей, які стверджували, що вони і народ їх, називаються Рос (Rhos); їх король (лат. rex) має титул хакана (лат. chacanus), і направив до нього (Теофіла), як вони стверджували, заради дружби…”

Зазначимо, що в анналах представників Русі називають “народом шведів” (Sueones), що є одним з головних аргументів до норманського походження виникнення Русі.

Джерело.

2ogoloshenya