Верховна Рада забезпечила право дітей з особливими освітніми потребами на першочергове зарахування в початкову школу установи загальної середньої освіти.

За прийняття в цілому законопроекту №8556 проголосували 226 депутатів при мінімально необхідних 226. Закон передбачає, що дітям з особливими освітніми потребами забезпечується право на навчання з допомогою найбільш придатних для таких осіб методів і способів спілкування, зокрема, навчання жестовою промовою і рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля).

Школи на підставі письмового звернення одного з батьків дитини з особливими освітніми потребами або його законних представників в обов'язковому порядку утворюють інклюзивні або спеціальні класи для навчання таких дітей. Тривалість корекційно-розвивальних занять для дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, становить: групове 35-40 хвилин, індивідуальне - 20-25 хвилин. Педагогічним працівникам закладів позашкільної освіти за роботу в інклюзивних групах встановлюється доплата в обсязі 20%. Кабінет Міністрів надав право керівникам загальноосвітніх навчальних закладів створювати інклюзивні класи за заявою батьків дитини з особливими потребами і висновком психолого-медико-педагогічної консультації.

Джерело.

2ogoloshenya