Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

За його словами, ті церкви, які не долучаться до неї, повинні називатися Російська православна церква в Україні. "Томос буде. Після Томосу буде Собор тих архієреїв, які звернулися до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію. Ті, хто не звертався, на Соборі не матимуть права", - розповів Філарет."Собор означає, що всі три церкви об'єдналися в одну єдину помісну українську автокефальну церкву, і він обере свого предстоятеля і буде в Україні одна українська церква, а ті, хто не приєднаються до цієї української церкви, повинні називатися Російська православна церква в Україні", - додав глава УПЦ-КП. Відзначається, що на питання про перспективи створення в Україні єдиної помісної церкви він відповів: "У цьому році".

Раніше предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні.

17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком". Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади. Пізніше стало відомо, що Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Української Православної Церкви і "ухвалив відповідні рішення".

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва, Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію УПЦ має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом. Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Джерело.

 

2ogoloshenya