Сенцов был приговорен в РФ к 20 годам лишения свободы

За словами російської правозахисниці Зої Свєтової, український режисер, політв'язень Олег Сенцов не збирається припиняти голодування.

Російська правозахисниця Зоя Свєтова 14 серпня зустрілася з українським режисером, політв'язнем Олегом Сенцовим в колонії в місті Лабитнангі.

За словами Свєтової, вона розмовляла з режисером дві години у його палаті в присутності начальника колонії і ще двох співробітників. Правозахисниця повідомила, що режисер перебуває в "гарній і чистій" чотиримісній палаті. Сам Сенцов назвав свій стан "передкритичним".

Свєтова розповіла, що лікарі колонії, яким Сенцов довіряє, роблять все, що можуть, але не дають ніяких прогнозів.

За словами Свєтової, адвокат повідомляв, що Сенцов отримує крапельниці і поживну суміш, але це "не та ситуація, яка може врятувати життя" режисерові. Правозахисниця розповіла, що Сенцов не планує припиняти голодування. Мета режисера залишилася колишньою: звільнення українських політв'язнів з російських в'язниць.

Вона додала, що необхідно якомога швидше вирішити проблему обміну російських і українських в'язнів.

Сенцов був засуджений в РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичного співтовариства і керівництві їм, замаху на придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він зажадав звільнити 64 українських політв'язнів, але себе в список не включив.

21 червня адвокат політв'язня Дмитро Дінзе розповів, що на 26-й день голодування у Сенцова була криза і його відвезли до лікарні за межі колонії. Тоді він відмовився від примусового годування.

19 липня адвокат заявив, що близько двох тижнів тому у Сенцова сталася друга криза, він став приймати поживну суміш.

7 серпня Дінзе повідомив, що стан Сенцова погіршився: у нього анемія і проблеми з серцем. Адвокат додав, що режисер виступає проти переведення до цивільної лікарні, тому що "завідувач реанімаційним відділенням агресивно до нього ставиться і, ймовірно, може лише нашкодити йому".

За словами Дінзе, зараз у Сенцова третя, затяжна, криза. У той же час в управлінні Федеральної служби виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному окрузі заявили, що стан українця задовільний.

8 серпня сестра режисера Наталя Каплан повідомила, що Сенцов знаходиться в катастрофічно поганому стані. "Олег мені через адвоката передав лист, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і він це не про звільнення", - розповіла Каплан. 10 серпня біля Сенцова був консиліум лікарів, 11-го Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що "в даний час стан Олега Сенцова оцінюється як задовільний".

Джерело

2ogoloshenya