Тимчук: У Кремлі дуже незадоволені РПЦ і ФСБ РФ за провалення стратегічного напряму

Патріарх Російської православної церкви Кирило має намір запропонувати константинопольському патріарху Варфоломію гроші і залякати "громадянською війною" в Україні на релігійному ґрунті в разі надання автокефалії православній церкві в Україні, вважає нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук. 

Запланована на 31 серпня зустріч патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила з константинопольським патріархом Варфоломієм буде останньою спробою Москви перешкодити наданню указу про автокефалію православної церкви в Україні. Таку думку висловив у Facebook народний депутат від "Народного фронту" Дмитро Тимчук.

"Однозначно, мета візиту – остання показова спроба, саме спроба, а не шанс, бо шансів у Москви вже немає жодних, натиснути на вселенського патріарха Варфоломія і залякати його щодо "українського питання" напередодні засідання Собору єпископату Вселенського патріархату, який пройде 1–3 вересня. Водночас особиста поїздка патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) на Фанар до Варфоломія вказує на те, що Москва вже вичерпала всі свої аргументи і чудово розуміє, що програла цю "шахову партію" начисто", – написав він.

За словами нардепа, "у Кремлі дуже незадоволені РПЦ і ФСБ РФ за провалення такого стратегічного напряму, який завдає нищівного удару по "русскому миру" в Україні".

"Цим відразу ж скористалися конкуренти з іншої "вежі Кремля", давши команду розкручувати цей провал Гундяєва і [директора ФСБ Олександра] Бортнікова в російському інформаційному просторі. РПЦ – ФСБ в особі Гундяєва і Бортнікова недооцінили загрозу на початковому етапі, оскільки "православна п'ята колона" в Україні в особі народного депутата [від Опозиційного блоку] Вадима Новинського та екзерхата РПЦ в Україні доповідали, що все під контролем, це черговий "фарс" української влади і ми все вирішимо – давайте гроші, і чим більше – тим краще", – зазначив Тимчук.

Він уважає, що протягом останніх трьох місяців російська "гібридність" "не змогла підкосити позиції Фанара і вселенського патріарха Варфоломія особисто". "Божевільні гроші, що обчислюються десятками, а то й сотнями мільйонів американських доларів, виділені і витрачені на різні закордонні візити і зустрічі, провокації, залякування, інформаційні кампанії та хресний хід у Києві імені Новинського, просто пішли в "пісок", – підкреслив нардеп від "Народного фронту".

На його думку, запропонувати Варфоломію патріарх Кирило може "все з набору "російського гібридного православ'я": шалені гроші; "громадянську війну" в Україні на релігійному грунті; розкол світового православ'я.

"Тому візит Гундяєва, над яким згущуються хмари, більше для спроби виправдання самого себе перед Кремлем – "Я зробив усе, що міг". Оскільки на Фанарі всі ці кроки Москви прораховано і добре видно, і вони не здатні змінити подальшої позиції Вселенського патріархату", – уважає Тимчук. Він припустив, що перед візитом Кирила до Варфоломія можуть відбуватися провокації в Україні, "бо Гундяєву потрібні будуть "аргументи" і "відповідна картинка", від вандалізму і нападу на храми екзархату РПЦ в Україні до фактів "утиски вірян".

 

У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати томос – указ про автокефалію православної церкви в Україні.

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) і Українська автокефальна православна церква закликали УПЦ Московського патріархату підтримати зусилля зі створення єдиної української церкви. Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП Миколай Данилевич у відповідь заявив, що ініціатива завершиться "великим пшиком".

22 квітня президент України Петро Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав розгляд прохання України. За словами прес-секретаря УПЦ КП архієпископа Євстратія (Зорі), питання про надання томосу можуть розглянути вже у вересні. 

Джерело

2ogoloshenya