Дефіцит якісного зерна на ринку може призвести до подорожчання хлібобулочних виробів на третину.

Про це пише Liga.net.

Українські пекарі передрікають дефіцит якісного зерна для виробництва борошна. Якість українського зерна через червневу засуху і липневі дощі досить низька і не відповідає заявленим стандартам.

За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томіча, в деяких регіонах сильні дощі, які пройшли недавно, заважають збиранню врожаю.

"У деяких областях дощило цілий місяць, більше 30 днів ніхто не виходив в поле. Це більше, ніж період жнив", - відзначає він.

Томіч підкреслює, що надмірна вологість в результаті дощів призводить до масових захворювань, проростання, гниття та інших шкідливих чинників, які зменшують валове виробництво і якість зерна.

"У вологому зерні активно розвиваються грибкові мікроорганізми, виділяються мікотоксини, і зерно стає непридатним навіть для корму тварин", - каже Петро Лахай, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.

У той же час глава правління "Київхліба" Володимир Череда говорить, що ціна на зерно і борошно зростає щорічно, незалежно від врожаю.

"Наприклад, в 2016 та 2017 років роках в Україні збирали рекордний урожай пшениці, але спаду цін не було. Основна частина зерна йде на експорт, і ціна пшениці для внутрішнього ринку формується в порту і залежить від курсу валют", - говорить він.

Ситуація, що склалася, призведе до того, що ціни на хліб зростуть, відзначають експерти.

"Якщо раніше я давав прогнози, що хліб подорожчає протягом року до наступних жнив на чверть, то з урахуванням нових коректив варто очікувати зростання цін на хліб до наступного врожаю на 30-35%", - стверджує Томіч.

2ogoloshenya