Усі пацієнти, які стоять у черзі на лікування, отримають високоякісні та сучасні ліки безоплатно, починаючи вже з цього року, повідомила в.о. міністра хорони здоров’я Уляна Супрун 27 липня у Facebook.

«Завдяки міжнародним організаціям МОЗ України закуповуватиме інноваційний курс лікування від гепатиту С - ліки, які визнані країнами світу як якісні та безпечні. Їхня ефективність у лікуванні гепатиту С сягає понад 90%», - написала Уляна Супрун.

Очільниця МОЗ повідомила, що вартість курсу лікування - 89 доларів. Триватиме він 12 тижнів. Ліки пацієнти отримуватимуть безоплатно.
Раніше це було в рази дорожче, тому менше людей отримували лікування безоплатно. Воно тривало довше (від 24 або 48 тижнів) та давало менше ймовірностей одужати (у середньому ефективність такої терапії сягала 50%).

«Така велика різниця виходить тому, що раніше для лікування хронічного гепатиту С застосовували інтерферонову терапію. Ми переходимо на сучасні рекомендації, які передбачають застосування безінтерферонового курсу, який складає 12 тижнів з дуже великими шансами на одужання», - пише Уляна Супрун.

У 2018 лікування за державні кошти отримають близько 6 тисяч пацієнтів. Це ті люди, які потребують першочергового лікування. Додатково ще зможуть пролікувати 2 373 пацієнтів, які стоять у черзі на лікування цього року.

«Ми плануємо повністю переглянути план закупівель наступного року та закуповувати лише ці інноваційні ліки від гепатиту С за кошти державного бюджету», - пише очільниця МОЗ.

За даними ВООЗ та оцінками національних експертів, Україна належить до країн із середньою поширеністю гепатиту С. Щорічно близько у 6 тис людей виявляють гепатит. У черзі на лікування в Україні стоїть 24 786 пацієнтів, яких найближчим часом буде вилікувано від цієї патології.

Ліки, що вже цього року закуповує Україна, повідомляє МОЗ, є універсальними, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С та відповідають новим рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки.

Джерело

2ogoloshenya