Розпочали діяти зміни у рамках другого пакету законодавчої ініціативи "Чужих дітей не буває", які дозволяють виїздити за кордон із дитиною одному із батьків без дозволу іншої сторони.

Так, на що слід звернути увагу - те, що один з батьків (мати або батько), який вивозить дитину за кордон, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом іншого з батьків, котрий сплачує аліменти.

У листі необхідно зазначити мету виїзду, куди саме їде дитина, а також час, на який дитина залишає територію України.

Крім того, при перетині кордону батькам необхідні будуть такі документи:

  • рішення суду чи органів опіки та піклування, якими визначено місце проживання дитини;
  • документи, що підтверджують мету та терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або навчального закладу, бронювання квитків тощо).

Дозвіл від іншого з батьків також не буде потрібний, навіть за умови, якщо одна зі сторін має намір виїхати за кордон більше, ніж на 1 місяць чи у випадку наявності боргу по аліментах в іншого з батьків за 4 місяці або за 3 місяці, якщо дитина є важкохворою. У такому разі на кордоні необхідно буде надати довідку про заборгованість другого з батьків по сплаті аліментів і за необхідності довідку про хворобу дитини.

У випадку порушення термінів перебування за кордоном батька чи матір дитини буде обмежено в праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон протягом 1 року та накладено штраф згідно чинного законодавства.

2ogoloshenya