Наразі немає жодної скарги від судновласника або капітана судна про їхнє затримання, тож дії росіян, фактично, не суперечать міжнародному морському праву.

В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль пояснила, чи є нині проблема з Росією в Азовському морі.

"Зараз є штучно створене загострення в інформаційному полі питання Азову. Воно завжди існувало. Військова присутність в Азовському морі росіян більше нашої, це зрозуміло. По всім канонам міжнародного морського права військові кораблі мають право зупиняти цивільні кораблі для огляду. Для цього не потрібні жодні мандати – нічого. Якщо це не перевищує розумний строк затримання, немає скарг від капітанів, судновласників, у нас (в України) є можливість сказати тільки, що ми вважаємо. На підставі чого? На підставі інформації в ЗМІ, що є проблема з затримкою кораблів. Якщо у нас будуть матеріали, які нам дозволяють заявити протест проти затримання, ми будемо цим користуватися", - запевнила заступник глави МЗС.

Водночас, за словами Зеркаль, наразі таких матеріалів немає: "Ми всі використовуємо інформацію з відкритих джерел. А чи є в нас хоча б одна скарга від судновласника? Чи є в нас хоча б одна скарга від капітана цього судна, який був затриманий?".

Вона також підкреслила:

"Наразі я бачу дуже багато спекуляцій навколо цього, і мене напружує це, оскільки ми розуміємо, що будь-яке напруження в Азовському морі може призвести до неконтрольованих подій".

Продовження розмови дивіться у відео: 

 
Як повідомлялося раніше, 16 липня Президент Петро Порошенко заявив: нинішня поведінка росіян щодо огляду та блокування входження кораблів в українські порти на Азовському морі може свідчити про наміри РФ здійснити військові атаки на Маріуполь.
 

2ogoloshenya