Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Петр Порошенко. Фото - Facebook президента

Фракція БПП вже на наступному тижні може вийти з коаліції, давши старт процесу запуску дострокових виборів парламенту. Але в Раді не виключають, що це елемент шантажу з питання ЦВК.

Фактична втрата президентом Петром Порошенко контролю над нинішнім скликанням парламенту змусила його знову повернутися до теми позачергових дострокових виборів до Верховної Ради. В якості підстави для розпуску Ради на Банковій хочуть використовувати вихід БПП з провладної більшості, який може відбутися вже наступного тижня.

В тій чи іншій формі це питання обговорювалося ще з весни: оточення президента хоче потрапити в парламент поки Порошенко ще при владі, так як підозрює, що при новому президенті їм це не вдасться. Але в останні дні він, мабуть, вперше придбав конкретних обрисів. Правда, багато в Раді не вірять, що президент дійсно налаштований йти на вибори, і сприймають всі ці розмови як шантаж депутатів з метою змусити їх проголосувати за новий склад ЦВК.

У ситуації розбиралася "Страна".

Президент і 35 мушкетерів

"Коли ми побачили на таблі, що висвітилося 240 голосів, ми себе почали називати коаліцією" БПП "- коаліцією" Без Петра Порошенка ", ще був варіант" Без Петра Пройдемо ", - сміючись розповідав "Стране" в четвер один з опозиційних депутатів.

За кілька хвилин до цієї розмови в сесійній залі відбулося знакове голосування - за відсутності фракції БПП в залі, яка оголосила демарш через зрив голосування по оновленню Центрвиборчкому, депутати з інших фракцій змогли назбирати 240 голосів. Пізніше один з тих, хто проголосував, бепепешнік Олег Барна, заявив, що у нього викрали картку. Але навіть без його голосу 239 голосів новоствореного ситуативної більшості виявилися знаковими для глави держави.

І, якщо вірити словам співрозмовника "Страны" у фракції БПП, стали приводом для повернення президента до теми про дострокові вибори в Раду.

Формальною причиною для розпуску парламенту може стати вихід БПП з коаліції. За даними "Страны", про це можуть оголосити вже в четвер, 12 липня. Згідно з Конституцією, в такому випадку депутати повинні будуть протягом 30 днів створити нову коаліцію. Якщо немає - президент отримує право розпустити парламент і призначити перевибори.

"У нас була зустріч частини фракції з Петром Олексійовичем, він запросив нас до себе, обговорювали ситуацію, і в тому числі дострокові вибори. Причина - вихід БПП з коаліції через ЦВК та Антикорупційний суд. Пам'ятаєш, в залі сміялися, що вони тепер коаліція "Без Петра Пройдуть", так ось у них є місяць, щоб створити нову коаліцію. Зрозуміло, що цього не станеться. А далі запускаємо перевибори. Президент дав зрозуміти, що готовий на розпуск Ради ", - розповів" Країні "співрозмовник у фракції БПП.

Ще один нардеп підтвердив "Стране", що такі розмови мають місце.

"У президента в його фракції є всього 35 мушкетерів, які вважаються" надійними ". Тобто вони очолять 35 зональних штабів, їм підпорядкують прокуратуру, СБУ. Є пропозиції вибрати п'ять базових партій для висунення, в залежності від регіону. За ними закріплять кандидатів- мажоритарників. Тим більше, тіньовий штаб працює вже вісім місяців. Залишилося рішення за президентом. Зараз або ніколи ", - розповів" Країні "джерело.

"Будуть дострокові вибори чи ні - поки не ясно. Всі їх бояться. Але те, що відбувається в Раді, тільки наближає їх", - коментує ці чутки депутат від БПП Олександр Бригинець.

У той же час, в опозиційних фракціях парламенту загрози виходу БПП з коаліції і призначення дострокових виборів сприймаються дуже скептично. "Це просто елемент шантажу, щоб змусити Раду проголосувати за вигідний президенту склад нового ЦВК. Не більше того", - сказав нардеп.

Один з представників фракції БПП каже, що в самій фракції десятки депутатів не хочуть йти на дострокові вибори, і з цієї позиції там намічається розкол.

"Людина 40 всередині фракції не хочуть виходити з коаліції і розглядали варіант, якщо Петіни люди вийдуть, то вони залишаються і добирають коаліцію" тушками ". Те, що Кононенко, Грановський та Березенко будуть в новому складі парламенту, в цьому ніхто не сумнівається. Але мене там не буде, тому навіщо мені це треба ", - говорить нардеп від БПП.

Відзначимо, що теоретично формувати коаліцію на індивідуальній основі дійсно можливо. На цей рахунок є рішення Конституційного суду від 6 квітня 2010 року, згідно з яким "окремі народні депутати, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій ".

Кампанія на соцвиплати

Цікаво, що, всупереч звучали раніше ідеям робити ставку в піарі президента і його партії на Томос Вселенського патріархату по автокефалії України або на прокачку теми про євроінтеграційні та НАТОвських перспективи України, на озброєння насправді може бути взята куди більш зрозуміла українцям тема - підвищення соціальних стандартів.

"Запустити друкарський верстат. Тим більше, що МВФ все одно під час виборів кредит не дасть. Підвищити з 1 жовтня мінімалку, навіть не до 4200, як думали раніше, а до 5000 гривень. Пенсію, виплати всякі. Є ідея роздати" Петіну тисячу ". плюс адмінресурс, плюс ЗМІ", - говорить "Країні" співрозмовник, вхожий на Банкову.

До слова, про те, що Порошенко може озброїтися ідеєю Юлії Тимошенко роздати компенсації вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР і Держстраху СРСР, "Країні" і раніше говорили депутати з парламентської більшості.

На Банковій вже порахували, що на "Петіну тисячу" вистачить "всього" 3 мільярди гривень. У 2008 році, коли прем'єр-міністр Юлія Тимошенко роздала "Юлині тисячі", на це пішло з держскарбниці понад 6 мільярдів гривень. Через чотири роки, коли компенсації за вкладами Ощадбанку СРСР роздавали президент Віктор Янукович і прем'єр Микола Азаров, на ці цілі було спрямовано 4,5 мільярда гривень. Але з тих пір населення України значно скоротилося.

"Зрозуміло, що наближаються вибори, і дехто дуже хоче утримати в своїх руках владу. Для досягнення цієї мети підвищення пенсій і мінімальної зарплати - найпростіший популістський метод. Чи є в держбюджеті України гроші на це? На даний момент немає. Але їх завжди можна надрукувати, - каже "Країні" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Зверніть увагу на те, що за січень-травень 2018 року НБУ перерахував до держбюджету 32 млрд гривень, як частину свого доходу за поточний рік. Зауважте, НБУ платить податки вперед, а не по і тогам року. Тобто всі ці доходи НБУ - це звичайна емісія гривні. Що заважає НБУ знову показати "дохід", але вже до виборів? Тобто саме емісія гривні буде головним джерелом фінансування зростання мінімальної заробітної плати і пенсії та інших популістських обіцянок влади " .

У той же час один з нардепів БПП вказав "Країні", що для реалізації цього плану потрібно мати жорсткі домовленості з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Адже саме уряд приймає рішення про підвищення соцстандартів. "Але відносини з Гройсманом у Банкової зараз дуже важкі. І більшість членів уряду президент фактично не контролює", - говорить нардеп.

Проблемні вибори

"Мольфари кажуть, що в кабінеті на четвертому поверсі на Банковій кожен новий господар знаходить три конверти. У конверті" відкрити при перших труднощах "- записка" вали все на попередників ". У конверті" відкрити при безвихідній ситуації "- записка" починай конституційну реформу ". А в найдальшому конверті з написом" не відкривати "-" спробуй розпустити парламент ", - іронізує з приводу шансів президента на розпуск Ради народний депутат Ігор Попов.

І неспроста: адже завдання організації дострокових виборів до Ради не є такою вже простою, як це може здатися. Перед Петром Порошенко стоїть цілий ряд проблем - як організаційного, так і електорального характеру.

По-перше, як вже раніше писала "Країна", секретар РНБО і один з лідерів "Народного фронту" Олександр Турчинов остаточно відмовився від посади голови неформального передвиборного штабу Петра Порошенка. Сама ж партія "Народний фронт" разом зі своїми вождями впевнено дрейфує в бік Юлії Тимошенко.

По-друге, "Народний фронт", як відомо, є категоричним противником дострокових виборів в Раду, тому що самостійно він туди не проходить, а йти на уклін до БПП або до інших партій, щоб включили в список, для лідерів "фронтовиків" - не найкращий варіант. Тому НФ буде використовувати весь свій владний ресурс (наприклад, вплив на суди), щоб зірвати проведення виборів, навіть якщо президент захоче їх провести.

"Загасити" опір "Народного фронту" у президента намагаються тиском на лідера НФ Арсенія Яценюка. Не випадково нещодавно Касаційний адміністративний суд Верховного суду зобов'язав Кабмін поновити на посаді одного з головних критиків екс-прем'єра - Миколи Гордієнко, якого звільнили з посади голови Держфінінспекції 4 квітня 2015 року. Саме з подачі Гордієнко два роки тому Яценюк виявився в епіцентрі великого корупційного скандалу, коли навесні 2015 року екс-глава Держфінінспекції голосно звинуватив Кабмін Яценюка в фінансових порушеннях на 7,6 млрд гривень і зажадав від Генпрокуратури розслідувати ці розкрадання.

По-третє, на дострокові вибори потрібно виділення грошей з держбюджету, і відповідне рішення повинен прийняти Кабінет міністрів, глава якого Володимир Гройсман не раз заявляв, що виступає проти дострокових виборів, так як він точно розуміє, що після них прем'єром вже не буде. І, теоретично, може повторитися прецедент 2007 року, коли уряд і парламент не погодилися з рішенням президента про дострокові вибори - президент Віктор Ющенко двічі видавав укази про розпуск парламенту, але уряд блокував виконання цих указів. Правда, з Гройсманом Банкова може домовитися, але прем'єр може запросити занадто велику ціну за підтримку президента.

По-четверте, навіть якщо використовувати формальний привід для розпуску Ради у вигляді розвалу коаліції, то про це повинен заявити спікер парламенту, а висуванець "Народного фронту" Андрій Парубій явно не буде поспішати це робити. В такому випадку оголосити це рішення може віце-спікер Ірина Геращенко, яку на даний пост делегував БПП, але немає гарантій, що їй це дозволять зробити.

По-п'яте, навряд чи ідея дострокових виборів викличе захват у Заходу. Тим більше, якщо вони будуть проходити за старим законодавством з мажоритарною системою, яку в ЄС і США вже давно вимагають скасувати. Зрозуміло, що в таких умовах ніхто не дасть Україні нових кредитів і, більш того, може початися і політичний тиск на Порошенко і його оточення. Тим більше, що розпуск Ради фактично ставить хрест на швидкому прийнятті законів, необхідних для запуску антикорозійні суду (що є одним з головних вимог Заходу до української влади). Неофіційно депутати від БПП кажуть "Країні", що бажання загальмувати створення антікорсуда є однією з причин, по якій на Банковій хочуть розпустити Раду.

Таким чином, для президента є великий ризик, що, запустивши процес дострокових виборів у парламент, він не зможе довести його до кінця і, тим самим, остаточно перетвориться в "кульгаву качку", повністю втративши контроль над владною вертикаллю в країні.

Адже легко прогнозувати створення широкої коаліції проти дострокових виборів у складі "Народного фронту", Гройсмана, Юлії Тимошенко і підтримують її олігархів (наприклад, Ігоря Коломойського).

Причому навіть якщо Порошенко зуміє провести вибори в Раду, то ця коаліція буде працювати на максимальне зниження результату БПП. І, в результаті, вибори, з великою часткою ймовірності, закінчаться поразкою цієї політсили (тим більше, що вона вже зараз займає місця не вище третього-п'ятого за всіма рейтингами). Природно, це обнулить шанси президента на переобрання на другий термін.

Хоча багато членів його оточення депутатами стануть і отримають можливість утриматися в українській політиці вже без самого Порошенка.

Джерело

2ogoloshenya