4G в новом диапазоне — что получат украинские абоненты

Починаючи з липня цього року українські мобільні оператори почали розгортати по країні 4G мережу в діапазоні 1800 МГц.

Якщо в квітні, коли оператори запускалися в діапазоні 2600 МГц, покриття було суцільним, через те, що радіус дії частот цього діапазону невеликий, то у 1800 МГц радіус дії набагато більше, а покриття краще, кажуть оператори.

«Воно називається «килимове ». Частоти 2600 МГц потрібні, перш за все, щоб забезпечити достатню пропускну здатність мережі в густонаселених місцях. Там, де велика концентрація трафіку. Це - мегаполіси, обласні центри, пункти перетину кордонів, курортна місцевість в «гарячий» сезон. Питання збільшення ємності мережі буде завжди актуальним для телеком-операторів. Адже буде з'являтися все більше нових послуг, для яких потрібна висока швидкість передачі даних », - розповіли UBR.ua в Київстар.

Батареї проти 4G

Як розповіла UBR.ua прес-секретар Vodafone Україна Вікторія Павловська, проблем з розгортанням мережі немає - до кінця року покриття буде забезпечено у всіх обласних центрах і багатьох містах України.

Затримки можуть виникати тільки на етапі видачі дозвільних документів від держорганів на розміщення базових станцій, запевняють оператори. Запуск проходить поступово, проходячи всі необхідні тести.

Наприклад, як повідомили нам в lifecell, в окремих містах Донецької, Луганської, Кіровоградської, Херсонської, Чернівецької та Закарпатської областей зв'язок нового покоління доступний поки тільки в діапазоні 2600 МГц, але до кінця року запуститься і в діапазоні 1800 МГц.

З точки зору абонентів поява LTE 1800 (інше позначення для 4G-мереж в діапазоні 1800 МГц) буде означати наступне:

4G покриття в містах стане набагато краще. Після завершення етапу розгортання за охопленням воно навіть перевищить показники існуючих 3G мереж, не кажучи вже про фрагментарне покритті 4G-мереж, які були запущені навесні;
Особливого ​​приросту швидкості чекати не варто, але сама послуга стане набагато стабільнішою. Рідше виникатиме ситуація, коли значок 4G на екрані є, а передачі даних немає;
Телефони перестануть постійно шукати і перемикатися між 3G і 4G, що збільшить час роботи від однієї зарядки.
Нічого додатково налаштовувати не потрібно. Якщо ваша SIM-карта вже підтримує цей стандарт, все буде працювати автоматично.

Проблеми все ж є

На сьогоднішній день оператори вже покрили мережами в 1800-діапазоні більшість великих міст і частину сільської місцевості, їм не треба буде будувати їх з нуля, як в діапазоні 2600 МГц, що дуже важливо з огляду на слабкість ринку мобільного зв'язку і його операторів, кажуть експерти.

«Фіскальна політика держави при видачі 4G ліцензій звелася до вилучення максимальної кількості грошей. Це не пішло на користь учасникам ринку, які змушені будувати мережі за мінімально можливі засоби. Ключовою проблемою розгортання 4G-мереж є слабка економіка операторських компаній. Грошей на розгортання мереж в обріз. Різні гравці дотримуються різних стратегій. Одні сподіваються протягом наступної пари років отримати ліцензії на так звані «нижні діапазони», 700-900 МГц, притримуючи кошти на їх освоєння. Інші вважають за краще зробити ставку на ті частоти, які вже є », - розповів UBR.ua телеком експерт Роман Хіміч.

Також, за його словами, традиційною проблемою є отримання дозволів на використання частот від військових.

«В результаті спостерігаємо такий розкид, коли лідер ринку запустився тільки в столиці, Vodafone обмежився кількома обласними центрами, а lifecell відрапортував про покриття у всіх великих містах відразу. Як і при запуску 3G ряд міст будуть покриті набагато пізніше інших », - додав Хіміч.

Джерело

2ogoloshenya