Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

7 червня за новим стилем Православна Церква здійснює святкування в пам'ять Третього обрітення глави Хрестителя Господнього Іоанна.

Третє знайдення чесної голови святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана сталося близько 850 року.

На початку IX століття його нетлінні мощі християнам довелося заховати від іконоборців, які не зупинилися б і перед знищенням святої реліквії. Так, під час заворушень у Константинополі у зв'язку з посиланням Іоанна Златоуста, глава святого Іоанна Предтечі була перенесена в місто Емесу. Звідти під час набігів сарацинів її перенесли (близько 810-820 років) Комани і там, в період іконоборчих гонінь, сховали в землі.

Коли вшанування ікон було відновлено, Патріарху Ігнатію (847-857) під час нічної молитви було зазначено у видінні місце, де схована голова святого Іоанна Предтечі. В той час при владі був імператор Михайло. Але імперією керувала його мати Феодора, християнка, якій вдалося придушити іконоборчі бунти і відновити іконошанування. За її наказом Комани вирушила делегація, яка незабаром повернулася з безцінною знахідкою.

Пізніше голова знову була перенесена в Константинополь і там покладена в придворної церкви. Частина святої глави знаходиться на Афоні.

В який саме день святі останки були знайдені, невідомо. Але в джерелах збереглися дані про те, що саме 25 травня (за григоріанським календарем – 7 червня) їх доставили в придворну церкву.

Варто відзначити, що Іоанн хреститель – другий за шанованістю православний святий після Діви Марії. На його честь встановлено сім щорічних свят.

Джерело

 

2ogoloshenya