Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Результат пошуку зображень за запитом "суд"

Ізяславський райсуд відмовив позивачці у задоволенні вимог про встановлення факту проживання однією сім’єю та про зміну черговості одержання права на спадкування.

У позові жінка пояснила, що торік у січні помер її цивільний чоловік. Він був власником будинку, який став об’єктом спадкування. Вона ж за законом є спадкоємицею четвертої черги, у той час як своє право на спадщину заявила і чоловікова донька, котра у першій черзі.

Позивачка стверджувала, що саме вона піклувалася про спадкодавця, особливо останні роки, коли той хворів. Тому просила суд встановити факт проживання однією сім’єю та визнати її право на спадкування із спадкоємцем першої черги.

Вирішуючи законність позовних вимог, суд зазначив, що у четверту чергу право на спадкування мають особи, які проживали однією сім’єю не менше 5 років. І, згідно із ч.2 ст. 1259 ЦК України, спадкоємець за законом не першої черги за рішенням суду може отримати право на спадкування разом із тим, хто вже має таке право, за умови, що він протягом тривалого часу опікувався, матеріально забезпечував спадкодавця, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

«У судовому засідання встановлено, що позивачка дійсно протягом близько 30 років проживала спільно із Т. однією сім’єю. Із пояснень учасників сторін провадження, свідків, слідує, що Т. до дня смерті 2 роки отримував пенсію, в лікарню з приводу важких захворювань не звертався. Доказів, що підтверджують його безпорадний стан та те, що він потребує стороннього догляду, матеріали справи не містять», – ідеться у рішенні, яким суд відмовив заявниці у задоволенні позову.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

2ogoloshenya