Результат пошуку зображень за запитом "х запивання їжі"

"Сюрприз: їжу можна запивати водою, а можна і не запивати. Головне правило – пити, коли хочеться!"

Таке на свой сторінці в соцмережі написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.   Досі поширеною була версія, ніби запивати їжу рідиною шкідливо. Бо це нібито може призвести до розтягування шлунка, збільшення апетиту і набору ваги. То яка з цих позицій є правильною?  

"Чимало людей любить запивати їжу газованими водами, така звичка сприяє надмірному газоутворенню та появі метеоризму, – говорить  Експрес-онлайн лікар-гастроентеролог Звенислава Костур.

– Шкідливим також є неправильне поєднання продуктів і напоїв, наприклад, соки з соліннями чи стравами, багатими на білок та клітковину. Воду найкраще пити натще зранку перед сніданком, чай – лише через півгодини після їжі. Тоді шлунково-кишковий тракт не буде перевантажений і працюватиме добре, хоч важливіше в цьому процесі значення має раціон харчування". 

 Також побутує думка, ніби рідина, випита під час прийому їжі, погіршує роботу шлунка, адже змішується з шлунковим соком, розбавляючи його...

  "Ця версія не відповідає дійсності, – пояснює Експрес-онлайн фахівець з гігієни харчування Леонід Подригало.

 – Рідина швидко проходить крізь шлунок, потрапляє в дванадцятипалу кишку і кишківник. Тоді як їжа затримується в шлунку приблизно на дві години для травлення. Можна навіть пересвідчитись у тому, як рухається рідина в організмі. Якщо випити склянку води в спекотну днину, ви відчуєте, як вона буквально ллється по стравоходу, а згодом виходить із потом.  

До слова, в національних кухнях багатьох країн Азії та Близького Сходу є традиція запивати рідиною кожну страву. Зрештою, не робити цього просто неможливо, адже в стравах дуже багато спецій та прянощів, вони доволі гострі, тому потрібно щоразу запивати. Найкраще, звісно, пити воду. І зауважте, в тих країнах проблема ожиріння не така нагальна, як у нас. Тож, якщо є бажання випити води під час прийому їжі, робіть це".

Джерело

2ogoloshenya