Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Картинки по запросу Булінг в школі. Хто винен, і що робити?

Аж ніяк не нове явище в школі – колективне цькування одними дітьми інших – знайшло останнім часом нове життя під модним слівцем "булінг".

Суть при цьому, звичайно, не змінилася – це коли всі проти одного. Незалежно від того, чи є підстави для цього чи ні.

Найчастіше це переслідування заради переслідування. Отримання задоволення від цього. Причому переслідування того, хто не може сам за себе постояти.

Здавалося б, 21-е століття "на дворі", а як і раніше діти об'єднуються в зграї – не побоюся цього слова – для того, щоб познущатися над кимось по-слабкіше, по-молодше, по-бідніше, по-дурніше і т.д.!

Щоби розібратися в темі більш об'єктивно, ми звернулися до експертів, причетних до освіти, з традиційно простими запитаннями.

З вашої точки зору, якщо в шкільному закладі виникає ситуація булінгу, хто в цьому винен? Або яка причина цього?

Як ви вважаєте, кому в першу чергу потрібно реагувати на ситуацію булінгу, і що потрібно робити?

Обговорення цих питань з директором одної з київських шкіл, учасником АТО Андрієм Мельником вилилося в окрему велику розмову, яку ми вирішили опублікувати згодом окремим інтерв’ю.

До дискусії також приєдналася дитячий психолог, автор книг про дітей Світлана Ройз.

БУЛІНГ – ЦЕ ПРОЯВ СЛАБКОСТІ Й ВІДЧУТТЯ НЕДОРЕЧНОСТІ, ЯКІ ВИЛИВАЮТЬСЯ В АГРЕСІЮ

– З вашої точки зору, якщо в шкільному закладі виникає ситуація булінгу, хто в цьому винен або яка причина цього?

– По своїй природі булінг, – або цькування, – це перш за все прояв агресії. І вона завжди несе за собою одну і ту саму мету – домінування і приниження іншого, будь то дитина чи навіть дорослий.

Причиною тому, перш за все, є наше біологічне походження, бо ми все-таки походимо з тваринного світу.

А в соціумі до цього додається недостатність уваги та участі дорослих в процесі соціалізації дітей.

В цьому може бути вина батьків, які щось недогледіли за своїми дітьми. Іноді батьки навіть можуть самі несвідомо ініціювати таку поведінку.

Якщо у дитини насильство в сім'ї, і вона постійно бачить агресію батька, як правило, або і матері, – вона може переносити це потім в школу і далі по своєму життю – копіювати поведінку своїх батьків.

– Тобто причина булінгу лежить поза школою? У школу він приноситься ззовні?

– Так, але в школі може бути створена культура, яка буде підтримувати і підсилювати таке цькування.

На жаль, іноді причиною того бувають самі вчителі. Колись ми з вами говорили про те, що саме поняття обдарованих дітей є антипедагогічним. Тому що через це самі вчителі починають сегрегувати дітей і тим створюють умови для булінгу.

Якщо дорослі, вчителі так ставляться до дітей, що одні є любимчиками, а інші якісь інші, – діти моментально реагують на це і підхоплюють такий принцип поведінки. Що й закладає підстави для булінгу.

– Як ви вважаєте, хто в першу чергу має реагувати на цю ситуацію?

– Абсолютно всі дорослі, – кожен по-своєму, – повинні на це реагувати.

– Що потрібно робити?

– Якщо вчитель є сумлінним і дитиноцентричним, він, спостерігаючи таку ситуацію, обов'язково повинен втрутитися, щоб захистити того слабшого, який потерпає тільки тому, що він в чомусь слабший.

Він в той чи інший спосіб повинен розібратися з тією групою, яка так себе поводить.

– Як розібратися?

– Для цього школи мають тепер психологів. Якщо це переходить межу, то тоді і поліцію приходиться викликати. Є ж різні ситуації.

Якщо це цькування стає хронічним, безумовно потрібно працювати з батьками. Обов'язково потрібно з'ясовувати причини.

В першу чергу потрібно підтримати дитину – жертву булінгу, дати їй інструменти психологічного захисту. Бо, як правило, такі діти мовчать, намагаються ігнорувати ці атаки, а це тільки запалює тих, хто цькує.

Вони роблять амплітуду своєї агресії ще більшою. Вони беруть прибічників, залучають тих, хто сам боїться опинитися в такій ситуації.

До речі треба працювати не тільки з тими, хто виявляє агресію, але і з тими, хто є байдужим або просто спостерігає. Вони так само беруть в цьому участь, підсилюючи цей феномен.

Булінг починається з маленьких проявів агресії. Якщо не вчити дітей їх помічати і контролювати, це збільшує вірогідність булінгу в подальшому. Тому потрібно змалечку виховувати у дітей те, що називається сьогодні емоційною інтелігентністю.

Чому вдається цькувати когось? Чому ця особистість піддається цьому? Тому що вона не може володіти своїми емоціями.

А ті, які нападають, так само не вміють володіти своїми емоціями. Тому що булінг - це прояв слабкості, якоїсь недоречності, які виливаються в агресію.

Наприклад, коли дитина сама собі не може пояснити, чому їй важко вивчати математику, це може викликати в неї агресію проти того, хто легко вчить математику.

Просто на емоційному рівні і та, і та дитина не вміють контролювати своїми емоціями.

– Чи передбачає новий закон "Про освіту" якісь спеціальні засоби для вирішення цієї проблеми в школі?

– Закон "Про освіту" має заявочну фразеологію, яка говорить про те, щоб унеможливлювати, попереджати булінг в школі. А вже спеціалізовані закони можуть більше приділити цьому увагу.

Я думаю, що якраз в них будуть присутні статті, які будуть прямим текстом посилатися на майбутні інструктивні матеріали по упередженню, попередженню агресії в школі.

Джерело

2ogoloshenya