В Україні хочуть запровадити продуктові картки: Хто їх отримає

Уже в цьому році Офіс президента може запровадити електронні картки на продукти.

У Зеленського уточнили, що продукти по картках будуть отримувати лише малозахищені українці, котрі через інфляцію неспроможні будуть купити собі харчі.

Про це радник президента з економічних питань Олег Устенко повідомив в інтерв'ю ВВС News Україна.

Продовольча криза загрожує Україні через стрибок цін на російський газ. Виробники хлібу, молока та пташиного м'яса заявили про те, що неспроможні платити 50 грн за кубічний метр "блакитного палива". Українські виробники змушені або припинити випуск продукції, або ставити на неї непідйомні для більшості населення ціни.

"Перспектива переходу частини населення на продуктові картки викликана здорожчанням харчів внаслідок різкого стрибка вартості російського газу", – пояснив Устенко.

За словами радника президента, це буде цільова фінансова підтримка - за аналогією із програмою "єПідтримка". Щоправда, для цього необхідно буде встановити мобільний застосунок "Дія". Як зможуть отримати допомогу ті громадяни, які не користуються смартфонами, Устенко не прокоментував.

"Варіанти розглядатимуться. Це можуть бути й додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі "Дія" – так званих "продуктових чеків", як це практикується в США", – сказав Устенко.

Він наголосив на тому, що до таких дій держава вдаватиметься лише в разі крайньої потреби.

Тим часом на Росії ЗМІ вже почали активно використовувати заяву радника президента України в пропагандистських цілях. Зокрема, журналісти держави-агресорки маніпулюють масовою свідомістю та намагаються запевнити своїх читачів, що в Україну повернулися продуктові талони часів Другої світової війни та останнього року СРСР.

2ogoloshenya