РФ почала переміщувати військові вертольоти до українських кордонів — NYT

Російська Федерація почала переміщення військових вертольотів до українських кордонів.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на американських чиновників, передає Суспільне. За даними видання, такий крок РФ може свідчити, що Москва продовжує планувати вторгнення в Україну.

The New York Times також відзначає, що попри прогнози американської розвідки щодо збільшення кількості військ РФ, впродовж останніх тижнів чисельність російських військ на кордоні з Україною залишалася незмінною. Згідно з оцінками американської влади, нині біля кордонів України перебуває 100 тисяч російських військовослужбовців, а також додаткова авіація.

“Ударні та транспортні гелікоптери, а також штурмові винищувачі були би важливою перевагою Росії, якби Путін вирішив вторгнутися в Україну“, — пише видання.

Американські чиновники заявили, за даними журналістів, що відносно м'яка зима не дозволила землі достатньо промерзнути, щоб по ній було легше перекидати військову техніку, тож влада РФ зсунула терміни можливого нападу на Україну ближче до весни. Путін може бути змушений відкласти наземний наступ до лютого, повідомили джерела The New York Times. При цьому влада США вважає, що Росія планує вторгнення до початку весни, поки земля не розмерзнеться і не ускладниться процес переміщення військового обладнання, відзначає видання.

За інформацією видання, адміністрація Байдена залучила метеорологів для вивчення можливої погоди в Україні найближчими тижнями.

За даними The New York Times, з 27 грудня літаки електронного прослуховування військово-повітряних сил США RC-135 Rivet Joint регулярно літають над Україною. Це дає змогу оперативникам американської розвідки прослуховувати повідомлення російських наземних командирів. Повітряні сили також керують літаками наземного спостереження E-8 JSTARS, щоб відстежувати нарощування російських військ і пересування сил, пише видання.

Як повідомив речник Прикордонної служби України Андрій Демченко, поки що біля українських кордонів не зафіксовано такої російської техніки.

2ogoloshenya