Перевірятимуть QR-код у «ДіЇ»:  карантин у “жовтій” зоні посилять

В Україні вчергове змінять карантинні обмеження, посиливши їх для невакцинованих громадян.

Про це з посиланням на засідання уряду повідомляє «Українська правда».

Як зазначається, змінять норми щодо «жовтої» зони. У ній громадські заклади, заклади культури та громадського харчування, спортзали тощо повинні вимагати від відвідувачів:

- сертифікат про вакцинацію принаймні однією дозою, або

- негативний результат тесту, або

- довідку про одужання

Це ж саме стосується і працівників таких закладів. Раніше власники могли цього не дотримуватися, натомість контролюючи кількість відвідувачів.

Крім того, контроль сертифікатів про вакцинацію буде відбуватися шляхом сканування QR-коду в додатку «Дія». Наприклад, якщо громадянин хоче відвідати заклад громадського харчування, він повинен мати сертифікат про вакцинацію у додатку «Дія», QR-код якого повинен відсканувати працівник закладу через свій додаток «Дія». Без зчитування сертифікат не вважатиметься перевіреним.

Альтернативою цьому є надання результату тестування або довідки про одужання. Як мають діяти вакциновані громадяни, які не мають смартфона або які мають технічні проблеми з додатком «Дія», не зазначається. У разі відсутності у відвідувачів або працівників закладів необхідних документів власнику загрожуватиме штраф на суму від 34 до 170 тисяч гривень.

Також в уряді планують скоротити термін дії «жовтого» сертифікату (про вакцинацію однією дозою) зі 120 до 30 днів.

Додамо, що у зв’язку з покращенням епідемічної ситуації Хмельниччина може перейти до «помаранчевої» або «жовтої» зони карантину.

2ogoloshenya