Колишнього очільника ГУР Бурбу звільнили з військової служби через свідчення ТСК у “справі вагнерівців”

У середу, 13 жовтня,  колишнього очільника Головного управління розвідки Міноборони генерал-полковника Василя Бурбу звільнили з військової служби.

За словами журналіста та головного редактора видання “Цензор.НЕТ” Юрія Бутусова,  причиною цього стало надавання свідчень тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради з розслідування провалу спецоперації із захоплення бойовиків російської ПВК Вагнера.

Посилаючись на власне джерело, він розповів, що перед засіданням ТСК міністр оборони Андрій Таран викликав Бурбу до себе і наказав відмовитися від свідчень і не повідомляти під протокол народним депутатам про те, що спецоперація із затримання російських терористів була санкціонована 1 липня 2020-го самим головою Міноборони, і тому “не потребувала взагалі ніяких нарад в Офісі президента”.

“Наказав не повідомляти як проходило засідання у кабінеті верховного головнокомандувача Володимира Зеленського щодо скасування спецоперації, а також про те, що на нараду Зеленський допустив осіб, що не мають відношення до абсолютно секретних операцій військової розвідки — главу Офісу президента Андрія Єрмака, заступника голови ОПУ Романа Машовця, секретаря президента Марію Левченко, а також близько пов’язаного з РФ начальника комітету з розвідки Руслана Демченка. Таким чином були створені передумови до витоку інформації про спецоперацію. Також Таран вимагав приховати причетність Зеленського і Єрмака до скасування спецоперації”, — написав Бутусов.

За його словами, Бурба у відповідь на наказ одразу написав рапорт про звільнення з військової служби, та після цього відмовився виконувати незаконні накази Тарана.

“Після написання рапорту про звільнення Бурба відправився на засідання ТСК і після цього неодноразово давав свідчення народним депутатам. За даними джерел Цензор.Нет, протокол показань Бурби досі не оформлений і з ним не ознайомлені ні члени слідчої комісії, ні сам Бурба. Сьогодні офіційно наказом міністра оборони Василь Бурба звільнений з військової” — повідомив журналіст.

Як повідомлялось, розслідування журналістської групи Bellingcat, щодо справи “вагнерівців” буде оприлюднене вже найближчого місяця, але лише у текстовому варіанті.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”.

Відомо, що у Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.

Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що в Офісі президента починають розуміти масштаби наслідків від провалу спецоперації щодо “вагнерівців”

Раніше Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”

2ogoloshenya