1007

Народний депутат від Опозиційної платформи — За життя Нестор Шуфрич став співвласником телеканалу Перший Незалежний.

Про це повідомляє "НВ".

За словами Шуфрича, він погодився на пропозицію журналістів каналу і підписав угоду про невтручання в редакційну політику.

"Конфлікт телеканалу Перший Незалежний з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення, яка ставила під сумнів прозорість володіння, спонукав мене ухвалити це рішення", — сказано в повідомленні.

Нардеп вважає, що дії СБУ щодо телеканалу і «силове відключення їхніх контрагентів, що забезпечують передачу сигналу на супутник», є «порушенням прав журналістів і тиском на свободу слова».

На сайті телеканалу повідомляється, що Шуфрич став власником 60%, частка творчого колективу складає 40%.

Нестор Шуфрич — голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Раніше у вересні в Нацраді теле- і радіомовлення повідомили, що СБУ звернула увагу на структуру власності Першого Незалежності і заявила про необхідність її перевірити. За інформацією регулятора, в документах, які канал надав Нацраді, його власником з 100% часткою зазначено ТОВ Медіахолдинг Новини. За даними Нацради, компанією володіють відразу 99 фізичних осіб, кожній з яких належить по 1%. Водночас, як повідомляється, 98 з них передали свої частки в управління одній особі — Панченко Діані Віталіївні, яка також є одним з 99 співвласників компанії і вказана її кінцевою бенефіціарною власницею.

Таким чином, заявили в Нацраді, в документах ліцензіат інформує лише про 99% володіння статутним капіталом компанії, а інформація про повне 100% володіння залишається невідомою.

18 лютого 100 працівників заблокованих телеканалів народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака — 112 Україна, NewsOne і ZIK — зареєстрували нову компанію ТОВ Медіахолдинг Новини, яка стала власником Першого Незалежного. Мовлення телеканалу почалось 26 лютого, але вже за годину його відключили. Зараз канал продовжує мовлення в YouTube.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також на 5 років запровадили санкції проти його каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов'язують з нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком. У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

2ogoloshenya