У вільний доступ виклали 100 документальних німих фільмів України 20-30 років. Про що вони

Державна архівна служба в межах проєкту "Архів українського німого кіно – онлайн" виклала в загальний доступ оцифровані відеодокументи Центрального кінофотофоноархіву імені Гордія Пшеничного.

На YouTube-каналі можна подивитися 100 документальних фільмів, яке знімало ВУФКУ - всеукраїнське фотокіноуправління, що існувало з 1922 - 1930 роках і сформувало українську кіноіндустрію.

Архів Пшенічного виклав у відкритий доступ переважно випуски "Кінотижденя ВУФКУ" і кіножурнала за 1923-ій – 1930-ті роки. Це неігрове кіно, що знімало ВУФКУ. У кінохроніці можна подивитися, наприклад, такі історичні події:

- “З життя артполку дивізії імені Донбасу, 1929 рік”. Артемівськ. Солдати артилерійського полку під час польових навчань, за вивченням матеріальної частини гармати, на варті; знайомляться з виробництвом на Артемівському скляному заводі імені Артема. Гірники Донбасу в гостях у червоноармійців (відео).

- “1 Травня 1923 року в Харкові”. Іподром. Частини Червоної армії перед початком військового параду. Під’їжджають автомобілі з учасниками свята, серед яких працівники ВУФКУ з кіноапаратурою. В центрі поля іподрому урядова трибуна. Виступає голова Раднаркому УСРР Х. Г. Раковський. Військовий парад: проходять колони сухопутних військ, танкісти, злітає літак. Глядачі (відео).

- “На Одеській фабриці знімають режисер П. І. Чардинін і оператор Д. П. Демуцький, 1927 рік”. Одеса. Робочі моменти зйомок фільмів “Зникле село” та “Ухил”. Виготовлення декорацій для фільму “Октябрюхов і Декабрюхов” (відео).

- Випуск, присвячений 10 річниці жовтневої революції: мітинг у Житомирі, засідання Харківської міської ради (відео)

"Зараз ми виклали 100 випусків. Всього плануємо виставити 189 кінодокументів, які, за нашими обліковими даними, перебувають у суспільному надбанні, - сказав під час пресконференції Державної архівної служби Анатолій Хромов. - Образне розуміння – фото, кіно, аудіо – дає можливість краще долучити українське суспільство до тих подій, дає йому зрозуміти, що ж відбувалося в період НЕПу, Української революції, початку сталінських часів, зокрема репресій".

За його словами, відтепер користувачі можуть віднайти ілюстративний матеріал для наукових, художніх, публіцистичних творів, для сучасної документалістики, а якщо є потреба - замовити якісну цифрову копію для створення нових творів. Архів може створити якісні цифрові копії, зокрема нещодавно придбано обладнання для оцифрування плівки у форматі 4К.

Хромов зазначив, що ця тенденція є загальносвітовою. За даними Міжнародної федерації кіноархівів, на сьогодні 79 кіноархівів світу використовують безоплатні потокові онлайн-сервіси для презентації аудіовізуальної спадщини.

2ogoloshenya