Результат пошуку зображень за запитом "як відучити дитину від поганих слів"

З усього потоку інформації малі діти найкраще запам'ятовують непристойні слова.

Часто батьки не знають, як відучити їх від цього.

Дитячий психолог Ольга Крамаревич дає кілька порад, як з цим боротися.

  1. Насамперед, запитаєте дитину, де вона почула це слово. Можливо, вона почула зовсім іншу фразу, що не є лайкою, але спотворила на свою дитячу мову, і вийшло щось непристойне.
  2. Простежте за манерами спілкування у своїй родині. Якщо хтось із вас вживає лайливі слова в розмові, тоді несправедливо вимагати від дитини уникати їх.
  3. Знайдіть джерело, від якого малюк чує такі слова і, якщо є можливість, постарайтеся це джерело "знешкодити" (обмежте спілкування, попросіть стримуватися при дитині).
  4. Можна сказати, що ці слова виховані люди не вживають, що вам неприємно їх чути. Є велика ймовірність, що це нічого не змінить. Але сказати все-таки варто.
  5. Не акцентуйте увагу на висловлюваннях дитини. В жодному разі не смійтеся, не лайте дитину і не соромте. Вдайте, що цього слова малюк взагалі не вимовляє. Якщо не зважати, то через день-два дитина забуде його.

Якщо ці способи не допомагають, психолог радить спробувати наступне:

  1. Продемонструйте своє неприйняття непристойних виразів. Для цього використовуйте такі фрази: "Мені не подобаються такі слова", "У нас в сім'ї так не говорять", "Мені неприємно чути такі слова", "Так говорити непристойно, це може образити людину". Інтонація повинна бути абсолютно спокійною.
  2. Дозвольте дитині лаятися, але тільки в певному місці. Наприклад, тільки у відра для сміття або в туалеті. Можна виділити окрему чашку, в яку дитина може вимовити всі непристойні слова (тільки пити потім з цієї чашки не варто), або відвезти дитину в поле/в ліс, і нехай там говорить всі лайки, які знає. А ви в цей час зберігайте спокій і не показуйте дитині свої емоції.
  3. Скажіть дитині, що вживання поганих слів - це хвороба, яку потрібно лікувати компотом із спеціальних трав. Разом з малюком купіть в аптеці лікарські трави: чебрець, звіробій, деревій. Вдома разом зваріть чудо-зілля. Використовуйте невелику кількість трав, додайте меду, кілька крапель сиропу від кашлю (для переконливості). Давайте малюкові по 3 чайні ложки "зілля" триччі на день. За 2-3 дні хвороба пройде.

Джерело

2ogoloshenya