Результат пошуку зображень за запитом "Вакцинація в Україні: календар щеплень планують змінити"

Міністерство охорони здоров'я опублікувало проект змін до календаря щеплень.

Поки він на обговоренні. Нововведеннями хочуть одночасно заощадити гроші і підвищити рівень вакцинації. Зміни торкнуться вакцинації дітей.

Що пропонують змінити

МОЗ хоче перенести другу дозу щеплення проти гепатиту В з першого на другий місяць. Це дозволить використовувати комбіновану вакцину проти дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції та гепатиту В.

Закуповувати комбіновану вакцину проти кількох інфекцій дешевше, ніж ту, яка бореться тільки з однією. Тому чиновники пропонують об'єднати імунізацію проти гепатиту В з прищепленням проти дифтерії, правцю, кашлюку та поліомієліту.

Крім економії, комбіновані вакцини мають і інші вигоди. Наприклад, в лікарнях буде менше черг, діти отримуватимуть менше навантаження на організм і стрес від щеплення.

Ще одна пропозиція - скасувати повторне щеплення проти туберкульозу в сім років. Це одна з рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Всі ці зміни МОЗ винесло на обговорення.

Що думають лікарі

Комбіновані вакцини ніяк не вплинуть на якість щеплення, каже головний лікар мережі дитячих клінік "Добробут" Олексій Риков. Такі вакцини навіть безпечніші.

"По-перше, зменшується ризик небажаних явищ, пов'язаних з додатковими компонентами вакцини, зменшується кількість відвідувань лікаря, і, врешті-решт - зменшується кількість уколів дитині. Ефективність комбінованих вакцин не відрізняється від моновакцин, тому їх багато років використовують у всьому світі", - каже він.

З практичної точки зору, запропоновані зміни зменшать кількість ін'єкцій і поліпшать охоплення дітей щепленнями. Дитина отримає захист від тих же інфекцій при зменшенні кількості уколів і візитів в поліклініку, додає глава правління організації "Батьки за вакцинацію" Тимофій Бадіков.

А ось ревакцинація в сім років проти туберкульозу - низькоефективна.

"Особливість вакцини в тому, що вона не захищає від інфікування, а захищає від важких форм інфекції, це більш актуально для дітей перших років життя. БЦЖ в більш старшому віці не має високої ефективності", - пояснює лікар.

Замість повторної вакцинації проти туберкульозу потрібно зосередитися на сучасній діагностиці хвороби, каже Бадіков.

Але сам календар можна доповнити, вважає Риков. Наприклад, бажано було б додати в календар щеплення від ротавірусної, пневмококової, менінгококової інфекцій, вітряної віспи. Додати ревакцинацію від кашлюку в 6 років і для дорослих.

Як робити щеплення дорослим

Довічний імунітет формується тільки після деяких щеплень, наприклад, проти кору, паротиту, краснухи. Імунітет проти дифтерії, правця та кашлюку зберігається протягом 7-10 років. Перша ревакцинація для профілактики останніх захворювань у дорослих повинна пройти в 26 років. Потім має повторюватися кожних 10 років. У деяких країнах дорослих також вакцинують проти кашлюку - в Україні це відбувається з епідеміологічною ситуацією. Особистий календар щеплень для кожної людини становить і контролює лікар-імунолог або терапевт за місцем проживання.

Перш ніж зробити щеплення, лікар повинен вивчити медкарту, виміряти температуру і провести загальний огляд. Лікар також надасть пацієнту форму згоди для проведення вакцинації. Заповнений документ залишається в медичній установі.

Крім того, лікар повинен повідомити про:

  • можливі реакції на вакцину і терміни, під час яких вони можуть виникнути;
  • симптоми, при яких потрібно терміново звертатися за медичною допомогою;
  • дозування і про те, яке саме жарознижувальне можна приймати;
  • коли необхідно зробити наступні щеплення.

Україна вперше за сім років забезпечена всіма вакцинами, заявила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

Охоплення плановими щепленнями проти кору в 2017 році збільшилось більш ніж удвічі і перевищило 90%. Але рівень вакцинації від дифтерії, кашлюку та правця критично низький. За даними Центру громадського здоров'я, в минулому році тільки половину українських дітей 18 місяців вакцинували від дифтерії, правця та кашлюку, і менше половини дорослих пройшли планову ревакцинацію від дифтерії і правця. Проти поліомієліту щеплено 75%, проти гепатиту В - 50% дітей.

Вакцини закуповуються за бюджетні кошти і надаються пацієнтам безкоштовно.

Як визначити якість вакцини

Батьки і лікарі самі можуть перевірити якість вакцини. На кожному флаконі є термоіндикатори, вони дозволяють визначити, чи правильно зберігалася вакцина до її використання.

"На кришечці є білий квадрат - це термоіндикатор. Він показує, чи було підвищення температури. Вакцина проти кору боїться високих температур. Якщо її неправильно зберігали - квадратик змінює свій колір, і її більше не можна використовувати", - розповідає головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

Ще один індикатор сірого кольору прикріплений до флакончика. Він показує, чи заморожували вакцину. Якщо так, то він змінює свій колір.

Вакцини дають ефективність 98%, каже Лапій. Ті 2%, для яких вакцина не спрацювала, повинні бути захищені за рахунок 98%, які зробили щеплення.

Джерело

2ogoloshenya