Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Громадяни, які на момент проведення АТО на Донбасі були молодше 18 років, мають право отримати статус постраждалих внаслідок воєнних дій.

Дана постанова українського уряду вступила в силу.

Згідно з постановою №301 від 11 квітня 2018 року, право на отримання статусу потерпілого в результаті воєнних дій має дитина, якій на момент проведення АТО не виповнилося 18 років.

Підставами для надання такого статусу можуть стати отримані поранення, контузія, каліцтво, фізичне, сексуальне чи психологічне насильство. 

Також статус потерпілого можуть отримати ті діти, які були викрадені або незаконно вивезені за територію України, або ті, кого незаконно утримували, в тому числі і в полоні.

Відомо, що статус потерпілого дитині надає орган опіки по місцю реєстрації чи перебування як внутрішньо переміщенної особи, за місцем проживання чи перебування в зоні АТО або за місцем виявлення дитини.

Для того, щоб отримати статус потерпілого, законний представник або родичі дитини повинні подати в орган опіки заяву, документи, що підтверджують їх особу та особу дитини, а також довідку про облік дитини як переселенця або документ, що доводить її перебування в зоні АТО.

Потрібно також подати документи, які підтверджують, що дитина отримала травму - виписки з медичної карти, заяву про вчинення кримінального правопорушення у відношенні дитини, висновок експерта за результатами судової експертизи, висновок оцінки потреб сім'ї в соціальних послугах і т. д.

Більш того, якщо дитині виповнилося 14 років, вона може самостійно звернутися до служби у справах дітей та подати перераховані документи.

Рішення про надання статусу потерпілого або про відмову орган опіки приймає за результатами розгляду поданих документів комісією з питань захисту прав дитини. Прийняти його він повинен протягом 30 календарних днів після реєстрації заяви.

Джерело

2ogoloshenya