Результат пошуку зображень за запитом "Сім’я Вадатурських"

Дві новини з життя відомих аграрних олігархів – миколаївської родини Вадатурських, несподівано розсекретили масштабні приховані процеси, пов’язані з підготовкою українських політиків до президентських та парламентських виборів.

Через необачність молодшого Вадатурського, який нині (і, можливо, тимчасово) є народним депутатом від БПП, українським журналістам вдалося з’ясувати декілька важливих подробиць. Одна з найбагатших сімей півдня, схоже, намагається убезпечити себе перед виборами і «розкладає яйця в різні корзини»: власник «Нібулона» Олексій Вадатурський провів зустріч з Юлією Тимошенко, а його син і бізнес-партнер – нардеп Андрій Вадатурський включився у розбудову нової політичної сили під прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, допомагаючи людьми та аналітикою щонайменше у двох областях – рідній Миколаївській та Закарпатській.

Беручи до уваги добре відоме вміння Вадатурських «прогинатися» під нову владу і з легкістю міняти свої політичні погляди, можна прогнозувати, що в житті українського півдня, на жаль, знову починається період інтриг, підсиджувань і несподіваних альянсів. Але спочатку наш ексклюзив.

Фінансування Юлії Тимошенко

Основний акціонер компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський нещодавно провів зустріч з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко. Про це журналістам 1News повідомив миколаївський депутат на правах анонімності. Як зазначив співрозмовник видання, зустріч відбулась наприкінці березня 2018 року.

За його словами, зустріч була організована колегою-олігархом Андрієм Гордійчуком, якого у штаб «Батьківщини» привели брати Сергій та Олександр Буряки. Гордійчук переметнувся до штабу Тимошенко з Аграрної партії України і нині займається налагодженням неформальних контактів лідерки «Батьківщини» з українськими аграріями. Переговори співпали з іншою подією – підписанням Всеукраїнського меморандуму «Новий аграрний курс України» між «Батьківщиною» та аграрними організаціями 23 березня, про що повідомлялось на сайті партії.

Спілкування Тимошенко з Вадатурським стало черговою зустріччю очільниці «Батьківщини» з лідерами регіонів, на яких вона намагається закріпити свої позиції. Головним питанням, що розглядалося, стали переговори про фінансування «Батьківщини» з боку Вадатурського. «Вадатурський занадто довго в бізнесі і готується до виборів уже зараз. Він пильно слідкує за політичними рейтингами і розуміє, що Юлія Володимирівна має шанс на те, щоб стати наступним Президентом України. Він – бізнесмен і хоче мінімізувати ризики. Тимошенко готова гарантувати стабільність для «Нібулона» в обмін на фінансування. І ця домовленість була попередньо досягнута», – зазначив співрозмовник.

Партія для Володимира Гройсмана

Окрім переговорів з Юлією Тимошенко сім’я Вадатурських також почала активну співпрацю з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Наприкінці березня парламентські журналісти 1News зафіксували переписку депутата Андрія Вадатурського з главою уряду, в якій є декілька цікавих моментів.

По-перше, Вадатурський-молодший знайомить Гройсмана з результатами соціологічного опитування в Миколаївські області. Вірогідно, йдеться про вивчення настроїв мешканців Миколаївщини, які варто взяти до уваги при роботі з місцевим електоратом.

По-друге, Андрій Вадатурський пише прем’єр-міністру про необхідність «запросити на розмову» народного депутата Роберта Горвата, який «готовий відповідати за Закарпатську область». Горват – депутат БПП від Ужгорода. Навряд чи керівництву фракції БПП сподобається підривна діяльність свого депутата (хоча той і вийшов з партії, але залишився у фракції), який переманює своїх колег в інші політичні проекти. Колегу Горвата, іншого нардепа від Закарпаття Валерія Пацкана, у березні 2018 року обрали головою Рахункової палати. Можливо, Роберт Горват також має амбіції, які поки не може задовольнити у президентській фракції.

Чужий серед своїх

Те, що Вадатурський рекомендує прем’єр-міністру кандидата на роботу в Закарпатській області, означає тільки те, що посварившись з БПП, він намагається налагодити стосунки з Гройсманом, який поступово віддаляється від президентської команди. Тим паче, що прем’єр вже заявив про свою участь у парламентській гонці. 

Нагадаємо, нинішні метаморфози – далеко не перші в житті «політичних флюгерів» з Миколаївської області. Ще декілька років тому Вадатурський-старший з гордістю розміщував фотографії зустрічей з Віктором Януковичем та Миколою Азаровим, тісно спілкувався з Миколою Присяжнюком.

А всього за декілька місяців його син Андрій проходить до парламенту і вливається у фракцію партії «Блок Петра Порошенка».За два роки – нова трансформація: влітку 2016 року Вадатурський виходить з партії, але залишається в її парламентській фракції. Новий притулок Вадатурського – група єврооптимістів, але допитливі журналісти з’ясували, що справжньою причиною розриву стосунків була невдача з отриманням посади миколаївського губернатора. В червні 2016 року Андрія Вадатурського розглядали в якості кандидата на посаду голови Миколаївської ОДА. Після звільнення екс-очільника області Вадима Мерікова та затримання заступника губернатора Миколи Романчука, в якого під будинком знайшли тунелі з коштовностями та великим сумами грошей, – про посаду для сина домовлявся з владою Вадатурський-старший. Однак, в результаті область очолив депутат від БПП Олексій Савченко.

До речі, про Миколаїв. Входження в групу єврооптимістів вимагає від Андрія Вадатурського позиціонувати себе як поборника демократичних цінностей, противника політичного лицемірства і непримиримого критика діючої влади. А от факти свідчать про те, що паралельно молодий політик не цурається і брудної роботи. І заради того, щоб остаточно не побити горщики з пропрезидентською фракцією та не вилетіти з парламенту готовий підігравати їм «в тилу». Саме голоси чотирьох депутатів Миколаївської міськради, підконтрольних Вадатурським, виявились вирішальними для усунення з посади мера Миколаєва Олександра Сенкевича. Але це – тема окремого розслідування. Як і те, що сьогодні – після поновлення мера на посаді через суд – Вадатурські знову намагаються відновити з ним стосунки…

Остання соломинка

Але повернемося до наших «героїв». Отже, сьогодні Вадатурський починає співпрацю з Гройсманом. Чи означає це, що всі єврооптимісти тепер допомагають прем’єр-міністру з його майбутнім політичним проектом? Звичайно, ні. Причина більш проста – Вадатурським потрібне диво для того, щоб врятувати потопаючий корабель – компанію «Нібулон».

В останні роки у компанії – надзвичайно погані фінансові показники. Збитки «Нібулона» за 2014 рік перевищили $ 240 млн., в 2015 році – склали $ 92 млн. Після того як компанія перевела подих у 2016 році (невеликий прибуток у розмірі $ 5 млн.), 2017 рік приніс їй новий фінансовий нокаут. Разом з цим, останні роки аграрний гігант демонструє не тільки збитки, але й накопичення кредитної заборгованості. Загальний обсяг зобов’язань ТОВ «Нібулон» у 2016 році досяг $ 474,3 млн. При цьому обсяг поточних зобов’язань, що підлягають погашенню протягом року, становить $ 316,5 млн.

На думку експертів, це наслідок або вкрай неефективного управління (і як тут не повірити чуткам про те, що батько буквально силою відірвав Вадатурського-молодшого від операційного керування компанією і силоміць відправив у депутати), або приховування реальних доходів (зокрема, для перенаправлення коштів на фінансування політичних проектів). Тому не дивно, що Вадатурські постійно шукають нових політичних союзників, нехтуючи нормами моралі і звичайної людської порядності. Це логічний крок для того, щоб втримати компанію на плаву, в тому числі – за рахунок державного бюджету під виглядом підтримки підприємств аграрного сектору.

Джерело

 

2ogoloshenya